Vyučující
|
-
Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
-
Beran Pavel, Ing. Ph.D.
-
Jozová Eva, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Historický vývoj. Odrůda - vyšlechtění odrůdy, genetická struktura, množitelnost a udržování odrůdy. Biologická a semenářská hodnota osiva a sadby. Semenářský ideotyp a modifikace. Agrotechnické zásady produkce osiv a sadby. Posklizňové ošetření a předseťová úprava a příprava osiv a sadby. Semenářská kontrola, uznávání množitelských porostů a vzorků osiv a sadby. Balení, adjustace, skladování osiva a sadby. Genetické a molekulární metody v semenářství, umělá semena. Obchodování s osivem a sadbou, platná legislativa. Mezinárodní semenářské organizace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Semestrální práce
- 60 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout teoretické základy produkce kvalitního osiva a sadby, včetně praktických zásad a postupů množení osiv a sadby. Úkoly semenářství, organizace v ČR.
Studenti se dovedou orientovat v problematice produkce osiva a sadby
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti biologie a šlechtění
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
|
Doporučená literatura
|
-
Graman,J. a kol. Semenářství. Č.Budějovice, ZF.JU, 1999.
-
Houba,M., Hosnedl,V. Osivo a sadba. Nakl. M.Sedláček, Praha, 2002.
-
Chloupek,O. Genetická diverzita, šlechtění a semenářství. Praha, Academia, 2008.
-
Linskens,H.F., Jackson,J.F. Seed Analysis.. Berlin, Springer Verlag, 1992.
|