Předmět: Ekonomika podniku

« Zpět
Název předmětu Ekonomika podniku
Kód předmětu KKM/EKPO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
Obsah předmětu
Přednášky 1. Podnik a jeho okolí; členění; Start-up 2. Zakladatelský rozpočet; Majetek; Oceňování 3. Kapitál; Rozvaha; Hospodářský výsledek (= HV) 4. Výnosy a Náklady (dělení, pojetí, funkce, grafy, kalkulace, řízení, atd.) 5. HV pokračování; Kalkulační vzorec 6. Bod zvratu (analýza; konstantní lineární a měnící se nelineární) 7. Cash flow 8. Cenotvorba 9. Zásobování 10. Řízení zásob 11. Výrobní činnost podniku 12. Produkční funkce a optimalizace 13. Investiční činnost podniku 14. Sanace a zánik podniku Cvičení 1. Úvod: materiály, zadání semestrálních prací 2. Podnik a podnikání: okolí; život; cíle; funkce; typologie 3. Majetková struktura podniku 4. Kapitálová struktura podniku 5. Výnosy a náklady 6. Hospodářský výsledek a Kalkulace 7. Bod zvratu 8. Objem produkce 9. Cash flow 10. Výrobní činnost a kapacita 11. Nákup; Odbyt 12. Finance a Investice 13. Zakladatelský rozpočet 14. Test

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
  • Domácí příprava na výuku - 64 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Student teoreticky obsáhne v rámci přednášek problematiku ekonomiky podniku, seznámí se s terminologií, základními grafy, rozdělením a funkcemi. Při cvičení pak jednotlivé kapitoly posluchači procvičí (apel na samostatnou přípravu a vypracování zadání). Kromě teoretické stránky (rozvoj abstraktního myšlení) bude brána v potaz i praktická stránka, tj. odkaz na praxi.
Studenti rozumí základním ekonomickým termínům, vztahům a jevům souvisejících s ekonomikou podniku. Na základě získaných informací jsou schopni se lépe orientovat a rozhodovat v konkrétních situacích podniku a jeho fázích.
Předpoklady
Předmět není podmíněn žádným jiným předmětem. Je však doporučeno určité penzum informaci v ekonomické oblasti (základy ekonomie).

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních (max. 2 absence), semestrální práce v rozsahu 5 - 10 str. (dle zadání) Požadavky ke zkoušce: písemný test (5 otázek typu multichoice + 2 příklady; min. úspěšnost = 60 %)
Doporučená literatura
  • MIKOVCOCÁ, H., SCHOLLEOVÁ, H. Praktikum podnikové ekonomiky pro bakalářské studium. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-209-7.
  • SCHOLLEOVÁ, H. Podniková ekonomika. Sbírka příkladů a případových studií. Praha: C.H.Beck, 2015.
  • SYNEK, M. - KISLINGEROVÁ, E. Podniková ekonomika. 6. přepracované a doplněné vydání. 2015.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Rostlinné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Živočišné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní