Předmět: Ekonomika pivovarského průmyslu

« Zpět
Název předmětu Ekonomika pivovarského průmyslu
Kód předmětu KKM/EPP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Absolventi získají teoretické znalosti z oblasti pivovarnictví. V rámci výuky předmětu získají znalosti fungování a zákonitostí pivovarského provozu. Hlavní zaměření je na kritické zhodnocení vývoje trhu s pivem. Znalosti se týkají nejnovějších poznatků v daných tematických okruzích s využitím nejaktuálnějších disponibilních dat. Témata přednášek: 1. Úvod, historie pivovarnictví, bilanční tabulky, postavení pivovarnictví v rámci potravinářství. 2. Výrobní proces, ekonomika produkce. 3. Právní aspekty pivovarnictví, spotřební daň. 4. Specifika trhu, sezónost, profesní a spotřební organizace. 5. Koncentrace světového a českého trhu. 6. Aktuální situace na českém trhu, chráněná zeměpisná označení. 7-8. Minipivovary a jejich ekonomika, bariéry vstupu do odvětví. 9. Sladovnictví a chmelařství. 10. Trh hlavních pivovarských oblastí světa, USA, Německo, Velká Británie, Belgie, Rusko, Čína, Indie, Jižní Amerika. 11. Zahraniční obchod, licenční výroba, logistika. 12-13. Marketing, reklama a propagace v pivovarském odvětví

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 43 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 64 hodin za semestr
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu Ekonomika pivovarského průmyslu je seznámit posluchače s problematikou trhu s pivem a se všemi jeho specifiky. Důraz je kladen zejména na tržní koncentraci, kalkulaci nákladů, chování spotřebitelů, daňové aspekty v této oblasti a analýzu aktuálního boomu minipivovarů.
Studenti rozumí základním principům ekonomiky pivovarského průmyslu a orientují se v nich.
Předpoklady
Předpoklady jako pro ostatní vysokoškolské předměty, nejsou požadovány žádné specifické předpoklady.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních (max. 2 absence), zpracování seminární práce v rozsahu min. 15 str. (ve dvojicích) a prezentace (samotná prezentace 10 min. + 10 min. diskuze). Požadavky ke zkoušce: písemný test z teorie (multiple choice).
Doporučená literatura
  • Maier Tomáš. Minipivovary a řemeslné pivovary. Praha, 2019. ISBN 978-80-88270-10-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní