Vyučující
|
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Absolventi získají teoretické znalosti z oblasti pivovarnictví. V rámci výuky předmětu získají znalosti fungování a zákonitostí pivovarského provozu. Hlavní zaměření je na kritické zhodnocení vývoje trhu s pivem. Znalosti se týkají nejnovějších poznatků v daných tematických okruzích s využitím nejaktuálnějších disponibilních dat. Témata přednášek: 1. Úvod, historie pivovarnictví, bilanční tabulky, postavení pivovarnictví v rámci potravinářství. 2. Výrobní proces, ekonomika produkce. 3. Právní aspekty pivovarnictví, spotřební daň. 4. Specifika trhu, sezónost, profesní a spotřební organizace. 5. Koncentrace světového a českého trhu. 6. Aktuální situace na českém trhu, chráněná zeměpisná označení. 7-8. Minipivovary a jejich ekonomika, bariéry vstupu do odvětví. 9. Sladovnictví a chmelařství. 10. Trh hlavních pivovarských oblastí světa, USA, Německo, Velká Británie, Belgie, Rusko, Čína, Indie, Jižní Amerika. 11. Zahraniční obchod, licenční výroba, logistika. 12-13. Marketing, reklama a propagace v pivovarském odvětví
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 43 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 64 hodin za semestr
- Exkurze
- 10 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu Ekonomika pivovarského průmyslu je seznámit posluchače s problematikou trhu s pivem a se všemi jeho specifiky. Důraz je kladen zejména na tržní koncentraci, kalkulaci nákladů, chování spotřebitelů, daňové aspekty v této oblasti a analýzu aktuálního boomu minipivovarů.
Studenti rozumí základním principům ekonomiky pivovarského průmyslu a orientují se v nich.
|
Předpoklady
|
Předpoklady jako pro ostatní vysokoškolské předměty, nejsou požadovány žádné specifické předpoklady.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Požadavky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních (max. 2 absence), zpracování seminární práce v rozsahu min. 15 str. (ve dvojicích) a prezentace (samotná prezentace 10 min. + 10 min. diskuze). Požadavky ke zkoušce: písemný test z teorie (multiple choice).
|
Doporučená literatura
|
-
Maier Tomáš. Minipivovary a řemeslné pivovary. Praha, 2019. ISBN 978-80-88270-10-2.
|