Vyučující
|
-
Humlerová Veronika, Mgr. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Cíle operačního managementu, klasifikace operací na základě klíčových faktorů prostředí, analýzy operací. 2. Výrobní systém a jeho funkce. Základní schéma produkčního systému. Operační management jako transformační proces. 3. Druhy výroby a výrobní strategie. Uspořádání operačního procesu, cíle návrhu operací, uspořádání procesu, výrobní a služby poskytující organizace. 4. Výrobkový systém a měření produktivity, návrh a měření práce, cíle návrhu práce, přístupy k návrhu práce, role automatizace. 5. Normativní základna podniku. Druhy norem, metody stanovení norem času. Produktivita ve výrobních organizacích a organizacích služeb. 6. Racionalizace pracovních metod. Celopodnikové systémy plánování zdrojů, optimalizovaná výrobní technologie 7. Dělba práce, nové způsoby organizace práce. Pracoviště a pracovní podmínky. Rozmístění pracovišť. 8. Rozvrhování dávkových a tokových procesů, hrubé kapacitní plánování, plánování materiálových požadavků 9. a plánování výrobních zdrojů, celopodnikové systémy plánování zdrojů, vzájemný vztah mezi nákupem a operacemi, odpovědnosti nákupu, nákupní proces a mix. 10. Operativní řízení výrobních procesů. 11. Organizace pomocných a obslužných procesů. 12. Projektové plánování a kontrola, podstata projektového řízení, etapy v projektovém plánování a kontrole, techniky projektového řízení. 13. Procesní řízení se zaměřením na účinnost a efektivnost výrobních procesů. 14. Management kvality, měření a zlepšování výkonu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Práce s textem (učebnicí, knihou)
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 34 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout studentům základní znalosti týkající se operačního managementu se zaměřením na plánování, řízení a kontrolu procesů a řízení zásob. Bude seznámen s tvorbou norem a standardů. Absolvováním předmětu student pozná podstatu provozních procesů ve výrobních podnicích a v organizacích a osvojí si metody plánování, řízení a kontroly těchto procesů.
Schopnost vypracovat projekt s použitím norem.
|
Předpoklady
|
Znalosti v rozsahu předmětu Management
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Seminární práce
Požadavky k zápočtu: Zpracování samostatné seminární práce o rozsahu minimálně osm stran formátu A4 Prokázání znalostí z odpřednášené látky prostřednictvím testu, celková úspěšnost - alespoň 15 správných odpovědí z 30 položených otázek. Požadavky ke zkoušce: Při zkoušce studenti prokáží svou schopnost aplikovat znalosti předmětu při řešení konkrétních praktických problémů. Celková známka se určuje na základě výsledků zápočtového testu a ústní zkoušky.
|
Doporučená literatura
|
-
Kavan, M. Výrobní a provozní management. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0199-5.
-
Rowbotham, F., Galloway, L., Azhashemi, M. Operační management v praxi.. Praha: ASPI a.s, 2007. ISBN 978-80-7357-281-5.
-
Vaněček, D.: a kol. Organizace výroby a práce. České Budějovice : ZF JU České Budějovice, 2001.
|