Předmět: Operační management

« Zpět
Název předmětu Operační management
Kód předmětu KKM/OPMAN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Humlerová Veronika, Mgr. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Cíle operačního managementu, klasifikace operací na základě klíčových faktorů prostředí, analýzy operací. 2. Výrobní systém a jeho funkce. Základní schéma produkčního systému. Operační management jako transformační proces. 3. Druhy výroby a výrobní strategie. Uspořádání operačního procesu, cíle návrhu operací, uspořádání procesu, výrobní a služby poskytující organizace. 4. Výrobkový systém a měření produktivity, návrh a měření práce, cíle návrhu práce, přístupy k návrhu práce, role automatizace. 5. Normativní základna podniku. Druhy norem, metody stanovení norem času. Produktivita ve výrobních organizacích a organizacích služeb. 6. Racionalizace pracovních metod. Celopodnikové systémy plánování zdrojů, optimalizovaná výrobní technologie 7. Dělba práce, nové způsoby organizace práce. Pracoviště a pracovní podmínky. Rozmístění pracovišť. 8. Rozvrhování dávkových a tokových procesů, hrubé kapacitní plánování, plánování materiálových požadavků 9. a plánování výrobních zdrojů, celopodnikové systémy plánování zdrojů, vzájemný vztah mezi nákupem a operacemi, odpovědnosti nákupu, nákupní proces a mix. 10. Operativní řízení výrobních procesů. 11. Organizace pomocných a obslužných procesů. 12. Projektové plánování a kontrola, podstata projektového řízení, etapy v projektovém plánování a kontrole, techniky projektového řízení. 13. Procesní řízení se zaměřením na účinnost a efektivnost výrobních procesů. 14. Management kvality, měření a zlepšování výkonu.

Studijní aktivity a metody výuky
Práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 34 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je poskytnout studentům základní znalosti týkající se operačního managementu se zaměřením na plánování, řízení a kontrolu procesů a řízení zásob. Bude seznámen s tvorbou norem a standardů. Absolvováním předmětu student pozná podstatu provozních procesů ve výrobních podnicích a v organizacích a osvojí si metody plánování, řízení a kontroly těchto procesů.
Schopnost vypracovat projekt s použitím norem.
Předpoklady
Znalosti v rozsahu předmětu Management

Hodnoticí metody a kritéria
Seminární práce

Požadavky k zápočtu: Zpracování samostatné seminární práce o rozsahu minimálně osm stran formátu A4 Prokázání znalostí z odpřednášené látky prostřednictvím testu, celková úspěšnost - alespoň 15 správných odpovědí z 30 položených otázek. Požadavky ke zkoušce: Při zkoušce studenti prokáží svou schopnost aplikovat znalosti předmětu při řešení konkrétních praktických problémů. Celková známka se určuje na základě výsledků zápočtového testu a ústní zkoušky.
Doporučená literatura
  • Kavan, M. Výrobní a provozní management. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0199-5.
  • Rowbotham, F., Galloway, L., Azhashemi, M. Operační management v praxi.. Praha: ASPI a.s, 2007. ISBN 978-80-7357-281-5.
  • Vaněček, D.: a kol. Organizace výroby a práce. České Budějovice : ZF JU České Budějovice, 2001.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní