Předmět: Agroturistika

« Zpět
Název předmětu Agroturistika
Kód předmětu KKM/QAGTU
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škodová Parmová Dagmar, doc. Dr. Ing.
Obsah předmětu
Přednášky: Provoz a management agroturistické farmy: 1. Zákonné podmínky podnikání v gastronomii a ubytovacích službách v kontextu pojmů: venkovská turistika, ekoturistika, agroturistika. 2. Systém poskytování služeb v cestovním ruchu, tvorba koncepce (poslání, vize, strategie) a podnikatelského plánu. 3. Typologie hostů. 4. Výběr a řízení lidských zdrojů z hlediska venkovského prostoru. 5. Marketing - problematika nabídky, komunikace, distribuce a cenové politiky, balíčkování, programování, spolupráce a problematika lidí v procesu poskytování služeb. 6. Yield management - nákladová a kapacitní optimalizace zisku z CR. 7. Rozdělení provozu služeb - ubytovací část, stravovací část, technické zázemí a zázemí speciálních služeb. 8. Operativní řídící činnosti. a) Vedení evidence hostů. b) Vedení evidence objednávek a rezervační systémy. c) Odvody do státní či municipální pokladny, daňová problematika. d) Účetnictví a rozpočtování. 9. Speciální činnosti. a) Segmentace a tvorba nabídek pro specifické skupiny. b) Animační program. c) Plánování akcí. d) Tvorba sezónních nabídek. Řízení kvality služeb: 10. Jednotná klasifikace; Certifikace; Normalizace. 11. Sdružování, řetězce a sítě; Hygienické normy a problematika HACCP; Integrace podniků do jednotné koncepce nabídky destinace. 12. Destinační management; Sdružení a spolky. 13.-14. Úloha státní správy a samosprávy, projekty a granty ; Cvičení: 1. Metody typologie hostů a zaměstnanců. 2. Zadání seminární práce - projektu (projekt na komerční využití zvolené a specifikované plochy v konkrétní destinaci). 3. Testování kreativity a osobních charakteristik. 4. Tvorba podnikatelského záměru - na vzorovém příkladu. 5. Výpočty kalkulace v podnicích. 6. Specifikace a rozbor aktuálních programů podpory, projektování na základě moderních trendů v gastronomii a hotelnictví. 7. Prezentační techniky a různé typy prezentací - teoretická příprava. 8. Odborná exkurze do zvolených firem. 9. - 14. Prezentace a hodnocení projektů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 32 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 32 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je pochopení podstaty agroturistiky, venkovské turistiky, významu cestovního ruchu v rozvoji regionů. Základní pojmy a historické etapy vývoje agroturistiky jako formy cestovního ruchu, úloha agroturistiky ve společnosti a v zemědělském podniku. Průzkum trhu, typologie klientů, proces segmentace, formy nabídky. Požadavky na ubytovací, stravovací, dopravní a další služby spojené s agroturistikou. Podpůrné organizace na českém trhu. Zahraniční zkušenosti s agroturistikou. Nástroje tvorby produktů: produkt, cena, distribuce a marketingová komunikace. Formy prezentace a participace na trhu. Důraz je kladen nejen na studium teoretických základů řízení provozu služeb v cestovním ruchu, ale též na praktické zvládnutí aktuálních úloh, s nimiž se provozovatelé agroturistických farem setkávají v každodenní praxi. Praktická část je spojena s odbornými akcemi do vybraných subjektů agroturistiky. Spolupráce s odborníky na agroturistiku z MZe a MMR.
Studenti rozumí základním principům podnikání v agroturistice, jsou schopni vypracovat projekt nabídky služeb cestovního ruchu, sestavovat plány akcí a kalkulovat je
Předpoklady
Předmět není podmíněn žádným jiným předmětem. Je však doporučeno určité penzum informaci v oblasti environmentalistiky (např. EIA) a ekonomice (základy ekonomie).

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Požadavky k zápočtu: Vypracování seminární práce (podnikatelský záměr, projektová dokumentace k čerpání dotace apod.) Požadavky ke zkoušce: Při zkoušce studenti prokáží znalost řízení agroturistických služeb.
Doporučená literatura
  • Pourová, M. - Stříbrná, M. Venkovská turistika. Klatovy, 2003. ISBN 80-903093-5-3.
  • Stříbrná, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2.
  • Škodová Parmová, D. Agroturistika. České Budějovice, 2007. ISBN 978-80-7394-009-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní