Předmět: Ekonomika zemědělského podniku

« Zpět
Název předmětu Ekonomika zemědělského podniku
Kód předmětu KKM/QEZP
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Novotná Martina, doc. Ing. Ph.D.
  • Kučera Zdeněk, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Podnik jako institucializované podnikání, cíle a funkce podniku, specifika zemědělských podniků 2. Založení podniku, činnosti související se založením podniku. Zakladatelský rozpočet 3. Majetková výstavba podniku, struktura podnikového majetku, specifika zemědělských podniků 4. Kapitálová struktura podniku a její optimalizace, rozvaha 5. Výnosy, náklady a výsledek hospodaření a jejich vztahy, analýza bodu zvratu 6. Dotace zemědělských podniků jako součást výnosů 7. Klasifikace nákladů zemědělského podniku. Kalkulace 8. Nákladové kalkulace v zemědělské výrobě 9. Cash flow s ohledem na specifika zemědělského podniku a ekonomické vztahy 10. Výrobní činnost zemědělského podniku, produkční faktory zemědělského podniku a hodnocení jejich využití 11. Produkční funkce a jejich využití 12. Investiční činnost podniku, postup a metody hodnocení efektivnosti investic 13. Hodnocení výkonnosti podniku, zdroje informací, nástroje pro hodnocení Studijní opory viz Literatura. Další materiály a podklady viz E-learning.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 70 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se základní problematikou podnikového hospodářství se zohledněním specifik zemědělské výroby. Studenti získají znalosti z oblasti základních ekonomických vztahů a jevů v období výstavby podniku, jeho fungování v řadě opakujících se činností. Pozornost je věnována ekonomickým výsledkům podniku, rovněž systému zemědělských dotací a jejich dopadu na podnikovou výkonnosti.
Studenti rozumí základním ekonomickým termínům, vztahům a jevům souvisejících s ekonomikou podniku. Na základě získaných informací jsou schopni se lépe orientovat a rozhodovat v konkrétních situacích podniku a jeho fázích.
Předpoklady
Předmět není podmíněn žádným jiným předmětem. Je však doporučeno určité penzum informaci v ekonomické oblasti (základy ekonomie).

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky k zápočtu: - zpracování 2 samostatných prací; Požadavky ke zkoušce: - zkouška je kombinovaná, písemná a ústní; - ústní zkoušku tvoří 2 otázky z problematiky předmětu. Celková známka se určuje na základě výsledků písemné zkoušky a znalostí u ústní zkoušky.
Doporučená literatura
  • Gillespie, Andrew. Business economics. Second edition. Oxford : Oxford University Press, 2013. ISBN 978-0-19-965799-5.
  • Krutina, Václav; Novotná, Martina. Ekonomika podniku : (cvičení). 1. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2004. ISBN 80-7040-732-8.
  • Synek, Miloslav; Kislingerová, Eva. Podniková ekonomika. 6., přepracované a doplněné vydání. V Praze : C.H. Beck, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr