Předmět: Základy podnikání

« Zpět
Název předmětu Základy podnikání
Kód předmětu KKM/QZP
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
Obsah předmětu
1. Základní pojmy a souvislosti podnikání. 2. Typy a cíle podnikání, společenský význam a odpovědnost. 3. Podnikatel, jeho charakteristika, předpoklady úspěšného podnikatele. 4. Podnik, jeho definice, typy podniků dle velikosti a vlastnictví, životní cyklus podniku. 5. Proces podnikání, podnikatelské příležitosti a možnosti jejich generování, podnikatelský plán . 6. Právní podmínky a povinnosti začínajícího podnikatele. 7. Osoby samostatně výdělečně činné, typy živností podle živnostenského zákona . 8. Členění obchodních korporací a základní principy jejich činnosti. 9. Obchodní společnosti, osobní, kapitálové, evropská společnost a evropské hospodářské zájmové sdružení. 10. Družstvo a podnikání neziskových organizací. 11. Subjekty poskytující služby podnikatelům, vědeckotechnické parky, podnikatelské inkubátory. 12. Podpora podnikání v Evropské unii a v České republice v současném plánovacím období. 13. Management malé a střední firmy. 14. Specifika podnikání v agropotravinářském sektoru.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 70 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Absolventi se seznámí s aspekty rozhodujícími o úspěchu podnikání, s řízením podniku a přípravou podnikatelského záměru řízení. Součástí výuky je i tvorba podnikatelského plánu s možností jeho konzultace s odborníkem z praxe. Na příkladech z praxe a zapojením zkušených podnikatelů do výuky budou konkrétně přiblíženy úspěšné postupy při zakládání firemního podnikání. Významná část výuky je věnována problematice zajištění finančních zdrojů, včetně možností využití dostupných podpor podnikání a institucí zaměřeným na podporu podnikání.
Student dokáže sestavit podnikatelský záměr a ovládá základní podnikatelskou terminologii.
Předpoklady
Základní středoškolská ekonomická gramotnost.

Hodnoticí metody a kritéria
Test, Seminární práce

Požadavky k zápočtu: aktivní účast během konzultací, předložení zpracovaného podnikatelského záměru Požadavky ke zkoušce: písemný test (10 otázek typu multiple-choice; min. úspěšnost = 60 %)
Doporučená literatura
  • Skořepa, L., Erneker, J. Řízení a manažerské dovednosti I. VŠERS, České Budějovice, 2006. ISBN 80-86708-14-4.
  • Srpová, J., Řehoř, V. a kolektiv. Základy podnikání. Grada Publishing, a.s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní