Vyučující
|
-
Humlerová Veronika, Mgr. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky a cvičení 1.-2. Podnikatelský nápad a invence 3.-4. Právní formy podniku a registrace podnikatele 5.-6. Osnova, obsah a přístupy ke zpracování podnikatelského záměru (= PZ) 7.-8. Financování PZ 9.-10. Marketing a personalistika 11.-12. Prezentace PZ studentů 13. Test Zdroj: Jihočeská hospodářská komora (2017), viz studijní opory. Studentům budou v průběhu studia předávány materiály (brožury, letáky, dokumentace apod.) dle aktuálních výzev, podpor, inovací atd. ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou, Jihočeským vědecko-technickým parkem, a.s. a dalšími spolupracujícími institucemi.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
- Semestrální práce
- 40 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Studenti se seznámí s návrhem a strukturou podnikatelského záměru (= PZ), přičemž budou reflektovat nejnovější přístupy k jeho zpracování. Studenti budou obeznámeni s právním podnikatelským prostředím, osnovou a náležitostmi PZ a způsoby jeho financování. Důraz bude kladen i na netradiční formy financování (kromě půjček, zvýhodněného financování a dotací či příspěvků budou zmíněny soutěže pro začínající podnikatele, crowdfunding a business angels). Studentům budou poskytnuty rady nejen od vyučující, ale i od externích odborníků z praxe a jiných institucí. Rozsah podnikatelského záměru přitom bude v intencích MSP (= malé a střední podnikání).
Student dokáže sestavit podnikatelský záměr a ovládá základní podnikatelskou terminologii.
|
Předpoklady
|
Základní středoškolská ekonomická gramotnost.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Požadavky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních (max. 2 absence), prezentace a předložení zpracovaného podnikatelského záměru Požadavky ke zkoušce: písemný test (10 otázek typu multiple-choice; min. úspěšnost = 60 %)
|
Doporučená literatura
|
-
Březinová, M., Smolová, J., Sláma, J. Process management in small and medium businesses in the South Bohemia region regard to the objectives, threats and benefits competitive companies. Trendy v podnikán. 2011.
-
Sláma, J., Skořepa, L., Pícha, K., Chrobočková, L. Innovation potential of the South Bohemian Region. Proceedings of the 3rd International Conference IMACS 2015. 2015.
-
Srpová, Jitka; Řehoř, Václav. Základy podnikání : teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.
|