Vyučující
|
-
Křížek Martin, prof. Ing. CSc.
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Základní a pokročilé techniky v chemické analýze (gravimetrie, volumetrie, polarimetrie, refraktometrie, atomová absorpční a emisní spektrometrie, potenciometrie, konduktometrie). Základní separační metody (GC, LC, hmotová spektrometrie). Indikátorové skupiny mikroorganismů v potravinách a faktory ovlivňující jejich růst. Mikroskopické metody a kultivační techniky. Principy senzorické analýzy, zásady senzorického hodnocení. Uplatnění instrumentální analýzy v senzorickém hodnocení.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 133 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 67 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je rozšířit si znalosti týkající analýzy a hodnocení potravin a produktů rostlinného a živočišného původu.
Oborové znalosti o chemickém složení potravin, jejich základních složkách, biochemii a laboratorních metodách stanovování těchto složek v potravinách. Základy senzorické analýzy.
|
Předpoklady
|
Znalosti chemického složení potravin a potravinových surovin a biochemie na úrovni navazujícího studia
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
S požadavky nutnými pro úspěšné absolvování předmětu jsou studenti seznámeni na začátku studia
|
Doporučená literatura
|
-
Görner, Fridrich; Valík, Ľubomír. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : princípy mikrobiológie požívatin, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinami. 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
-
Ingr, Ivo; Pokorný, Jan,; Valentová, Helena. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
-
Křížek, Martin; Šíma, Jan. Analytická chemie. 1. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2015. ISBN 978-80-7394-486-5.
|