Předmět: Analýza a hodnocení potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza a hodnocení potravin
Kód předmětu KKZP/AHP
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Křížek Martin, prof. Ing. CSc.
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní a pokročilé techniky v chemické analýze (gravimetrie, volumetrie, polarimetrie, refraktometrie, atomová absorpční a emisní spektrometrie, potenciometrie, konduktometrie). Základní separační metody (GC, LC, hmotová spektrometrie). Indikátorové skupiny mikroorganismů v potravinách a faktory ovlivňující jejich růst. Mikroskopické metody a kultivační techniky. Principy senzorické analýzy, zásady senzorického hodnocení. Uplatnění instrumentální analýzy v senzorickém hodnocení.

Studijní aktivity a metody výuky
Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 133 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 67 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je rozšířit si znalosti týkající analýzy a hodnocení potravin a produktů rostlinného a živočišného původu.
Oborové znalosti o chemickém složení potravin, jejich základních složkách, biochemii a laboratorních metodách stanovování těchto složek v potravinách. Základy senzorické analýzy.
Předpoklady
Znalosti chemického složení potravin a potravinových surovin a biochemie na úrovni navazujícího studia

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

S požadavky nutnými pro úspěšné absolvování předmětu jsou studenti seznámeni na začátku studia
Doporučená literatura
  • Görner, Fridrich; Valík, Ľubomír. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : princípy mikrobiológie požívatin, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinami. 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  • Ingr, Ivo; Pokorný, Jan,; Valentová, Helena. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
  • Křížek, Martin; Šíma, Jan. Analytická chemie. 1. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2015. ISBN 978-80-7394-486-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -