Název předmětu | Hygiena výroby potravin a distribuce surovin |
---|---|
Kód předmětu | KKZP/HVPDS |
Organizační forma výuky | bez kontaktní výuky |
Úroveň předmětu | Doktorský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní a letní |
Počet ECTS kreditů | 0 |
Vyučovací jazyk | čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Hygiena potravin v rámci ekonomického vývoje společnosti. Veřejně zdravotní problémy spojené s výrobou, konzumací a zacházením s potravinami. Zákon č. 110/97, o potravinách a prováděcí vyhlášky. Intravitální vlivy na jakost potravin. Hygiena masa a mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. Alimentární infekce a intoxikace, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost. Cizorodé látky v potravinách. Základy hygieny a sanitace v potravinářském průmyslu i při jiném zacházení s potravinami. Zásady hygieny a technologie k ochraně potravin před zkázou a zdravotní závadností. Nový přístup k dozoru nad hygienou potravin ? systém kritických bodů HACCP.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
|
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je prohloubit znalosti získané na vysoké škole o hygienických zásadách, které zajišťují zdravotní nezávadnost a biologickou hodnotu potravin.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz. |
Předpoklady |
Zvládnutí základů problematiky kvality a zpracování rostlinných a živočišných produktů.
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška
Znalost zdravotní nezávadnosti potravin v kontextu složení, zpracování a vlastností surovin rostlinného a živočišného původu. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická | Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) | Kategorie: Zemědělství a lesnictví | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: - |
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická | Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) | Kategorie: Zemědělství a lesnictví | - | Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: - |