Předmět: Hygiena výroby potravin a distribuce surovin

« Zpět
Název předmětu Hygiena výroby potravin a distribuce surovin
Kód předmětu KKZP/HVPDS
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Hygiena potravin v rámci ekonomického vývoje společnosti. Veřejně zdravotní problémy spojené s výrobou, konzumací a zacházením s potravinami. Zákon č. 110/97, o potravinách a prováděcí vyhlášky. Intravitální vlivy na jakost potravin. Hygiena masa a mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. Alimentární infekce a intoxikace, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost. Cizorodé látky v potravinách. Základy hygieny a sanitace v potravinářském průmyslu i při jiném zacházení s potravinami. Zásady hygieny a technologie k ochraně potravin před zkázou a zdravotní závadností. Nový přístup k dozoru nad hygienou potravin ? systém kritických bodů HACCP.

Studijní aktivity a metody výuky
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 80 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 80 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti získané na vysoké škole o hygienických zásadách, které zajišťují zdravotní nezávadnost a biologickou hodnotu potravin.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz.
Předpoklady
Zvládnutí základů problematiky kvality a zpracování rostlinných a živočišných produktů.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Znalost zdravotní nezávadnosti potravin v kontextu složení, zpracování a vlastností surovin rostlinného a živočišného původu.
Doporučená literatura
  • Golian, J. Hygiena potravin. SPU v Nitre, 196 s., 1998.
  • Gregory, N. G. Animal Welfare and Meat Science. Oxon UK, CABI Publishing 1998, 298 s..
  • Jay, J. M. Modern Food Mikrobiology. 5th ed., New York, Chapman & Hall, 661 pp., 1996. ISBN 0-412-07691-8.
  • Marriott, N.G., Gravani, R.B. Principles of food sanitation, 5th edition Springer, 2006. ISBN 978-0387-25025-0.. 5th edition. Springer, 2006. ISBN 978-0387-25025-0.
  • Matyáš, Z., Vítovec, J. Hygiena výroby a distribuce potravin.. Nakladatelství Jihočeské univerzity, Zemědělské fakulty v Českých Budějovicích, 1999. ISBN 80-7040-369-1.
  • Mossel, D. A. A., Corry, J. E. L., Struijk, B. C., Baier, R. M. Essentials of the Microbiology of Foods, Ed. John Willey and Sons, Chichester, 1995, 560 s.. John Willey and Sons, Chichester, 1995.
  • Smulder, F., Collins, J. D. Safety Assurance in Food Processing. Ed. Wageningen, Academic Publisher, 2004, 442 s.
  • Sofos, J. N. Improving the safety of fresh meat, Ed. CRC Press, Woodhead Publishing Limited. Cambridge, 2005, 780 s..
  • STEINHAUSER, L. A KOL.:. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995.
  • Treml, Z., Hejlíček, K. Epizoozologie pro veterinární hygieniky, SPN Praha, 1991, 321s.. SPN Praha, 321 s., 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -