Předmět: Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin

« Zpět
Název předmětu Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin
Kód předmětu KKZP/HZNP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
  • Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
  • Vácha František, doc. Ing. CSc.
  • Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Kron Vladimír, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Postavení hygieny potravin v rámci ekonomického a sociálního rozvoje společnosti. 2. Zákon č.110/97 o potravinách a prováděcí vyhlášky. 3. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota potravin. 4. Veřejně zdravotní problémy spojené s výrobou, konzumací a zacházením s potravinami. 5. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost. 6. Hygiena masa, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. 7. Hygiena mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. 8. Potraviny rostlinného původu, hygienické a zdravotní problémy. 9 + 10. Alimentární intoxikace, alimentární infekce, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami. 11. Cizorodé látky v potravinách. 12. Základy hygieny a sanitace v potravinářském průmyslu i při jiném zacházení s potravinami. 13. Nový přístup k dozoru nad hygienou potravin - HACCP. 14. Prevence a tlumení nákaz z potravin - hygienická služba a veterinární správa, rizika hromadných infekcí, bioterorizmus.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 46 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 28 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s teoretickými základy hygieny a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a jejich aplikací v praxi.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz.
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Písemný test, účast na cvičení, laboratorní protokoly.
Doporučená literatura
  • Golian, J. Hygiena potravin. SPU v Nitre, 196 s., 1998.
  • Jay, J. M. Modern Food Mikrobiology. 5th ed., New York, Chapman & Hall, 661 pp., 1996. ISBN 0-412-07691-8.
  • Matyáš, Z., Vítovec, J. Hygiena výroby a distribuce potravin. Nakladatesltví Jihočeské univrzity, Zemědělské fakulty v Č. Budějovicích, 192 s., 1999.
  • STEINHAUSER, L. A KOL.:. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995.
  • Treml, Z., Hejlíček, K. Epizoozologie pro veterinární hygieniky, SPN Praha, 1991, 321s.. SPN Praha, 321 s., 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní