Vyučující
|
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
-
Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
-
Vácha František, doc. Ing. CSc.
-
Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
-
Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
-
Kron Vladimír, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Postavení hygieny potravin v rámci ekonomického a sociálního rozvoje společnosti. 2. Zákon č.110/97 o potravinách a prováděcí vyhlášky. 3. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota potravin. 4. Veřejně zdravotní problémy spojené s výrobou, konzumací a zacházením s potravinami. 5. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost. 6. Hygiena masa, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. 7. Hygiena mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy. 8. Potraviny rostlinného původu, hygienické a zdravotní problémy. 9 + 10. Alimentární intoxikace, alimentární infekce, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami. 11. Cizorodé látky v potravinách. 12. Základy hygieny a sanitace v potravinářském průmyslu i při jiném zacházení s potravinami. 13. Nový přístup k dozoru nad hygienou potravin - HACCP. 14. Prevence a tlumení nákaz z potravin - hygienická služba a veterinární správa, rizika hromadných infekcí, bioterorizmus.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 46 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 28 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s teoretickými základy hygieny a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a jejich aplikací v praxi.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz.
|
Předpoklady
|
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Písemný test, účast na cvičení, laboratorní protokoly.
|
Doporučená literatura
|
-
Golian, J. Hygiena potravin. SPU v Nitre, 196 s., 1998.
-
Jay, J. M. Modern Food Mikrobiology. 5th ed., New York, Chapman & Hall, 661 pp., 1996. ISBN 0-412-07691-8.
-
Matyáš, Z., Vítovec, J. Hygiena výroby a distribuce potravin. Nakladatesltví Jihočeské univrzity, Zemědělské fakulty v Č. Budějovicích, 192 s., 1999.
-
STEINHAUSER, L. A KOL.:. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995.
-
Treml, Z., Hejlíček, K. Epizoozologie pro veterinární hygieniky, SPN Praha, 1991, 321s.. SPN Praha, 321 s., 1991.
|