Vyučující
|
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
-
Vácha František, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1. Pojem jakost, systémy dohledu nad produkcí živočišných produktů. 2. Legislativa vztahující se k živočišným produktům (evropské a národní právní předpisy). 3. Vlastnosti ovlivňující jakost živočišných produktů, jejich hodnocení - základní klasické a moderní instrumentální metody. 4. Význam, produkce a spotřeba základních živočišných produktů (mléko, maso, vejce). 5. Chemické složení živočišných produktů a jejich hlavních složek, nutriční hodnota. 6. Faktory ovlivňující složení. 7. Fyzikálně-chemické a technologické vlastnosti živočišných produktů. 8. Senzorické vlastnosti živočišných produktů, hodnocení pomocí metod senzorické analýzy. 9. Mikrobiologické vlastnosti živočišných produktů, mikrobiální kontaminace. 10. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. 11. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. 12. Podmínky skladování živočišných produktů. 13. - 14. Specifické aspekty produkce ostatních živočišných produktů (ryby, med).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s chemickými, fyzikálními, mikrobiologickými, technologickými a organoleptickými vlastnostmi jednotlivých živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti živočišných produktů;
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
|
Doporučená literatura
|
-
Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
-
Samková, E. (ed.) a kol. Mléko: produkce a kvalita.. Č. Budějovice: JU ZF, 1. vyd., 2012. ISBN 978-80-7394-383-7.
-
Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.
|