Vyučující
|
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Obilniny - význam, užití, obilní vláknina, vlastnosti obilné masy, mikroflora obilí, skladištní škůdci, posklizňová úprava zrna, technologie skladování, cereální průmyslové technologie. 2. Luštěniny - hodnocení, složení, využití. 3. Olejniny - význam tuků, požadavky tukového průmyslu. 4. Sladovnický ječmen, hodnocení USJ, výroba a hodnocení sladu a piva. 5. Brambory - složení, jakost konzumních brambor, skladování, výrobky z brambor. 6. Suroviny na výrobu škrobu a líhu, alkoholová výtěžnost, ovocné pálenice. Cukrovka - chemicko-technologické složení, melasotvornost, skladování cukrovky, zpracování v cukrovaru, využití zbytků. 7. Složení a význam ovoce a zeleniny, změny po sklizni. Konzervační metody obecně. 8.-9. Kontrola jakosti, klasifikace, skladování a zpracování surovin živočišného původu, informace o jejich významu, spotřebě, současném stavu a vývoji produkce jednotlivých komodit v ČR, EU a ve světě. 10.-12. Chemické, fyzikální, mikrobiologické, technologické a senzorické vlastnosti jednotlivých živočišných produktů a faktory, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. 13-14. Systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě a navazujících odvětvích, normy a metodiky hodnocení, legislativa upravující problematiku hodnocení a zpracování jednotlivých živočišných produktů (HACCP, ISO normy, systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 35 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 9 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se složením a vlastnostmi základních rostlinných a živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých rostlinných a živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních rostlinných a živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti rostlinných a živočišných produktů
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
|
Doporučená literatura
|
-
Pelikán, M., Sáková, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů.. Č. Budějovice: JU ZF, 235 s., 2001.
-
Pelikán, M., Suková, M. Hodnocení a využití rostl. produktů (Návody na cvičení). České Budějovice, ZF JU, 1998.
-
Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
-
Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
-
Samková, E. (ed.) a kol. Mléko: produkce a kvalita.. Č. Budějovice: JU ZF, 1. vyd., 2012. ISBN 978-80-7394-383-7.
-
Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.
|