Předmět: Jakost zemědělských produktů

« Zpět
Název předmětu Jakost zemědělských produktů
Kód předmětu KKZP/JAZP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Obilniny - význam, užití, obilní vláknina, vlastnosti obilné masy, mikroflora obilí, skladištní škůdci, posklizňová úprava zrna, technologie skladování, cereální průmyslové technologie. 2. Luštěniny - hodnocení, složení, využití. 3. Olejniny - význam tuků, požadavky tukového průmyslu. 4. Sladovnický ječmen, hodnocení USJ, výroba a hodnocení sladu a piva. 5. Brambory - složení, jakost konzumních brambor, skladování, výrobky z brambor. 6. Suroviny na výrobu škrobu a líhu, alkoholová výtěžnost, ovocné pálenice. Cukrovka - chemicko-technologické složení, melasotvornost, skladování cukrovky, zpracování v cukrovaru, využití zbytků. 7. Složení a význam ovoce a zeleniny, změny po sklizni. Konzervační metody obecně. 8.-9. Kontrola jakosti, klasifikace, skladování a zpracování surovin živočišného původu, informace o jejich významu, spotřebě, současném stavu a vývoji produkce jednotlivých komodit v ČR, EU a ve světě. 10.-12. Chemické, fyzikální, mikrobiologické, technologické a senzorické vlastnosti jednotlivých živočišných produktů a faktory, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. 13-14. Systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě a navazujících odvětvích, normy a metodiky hodnocení, legislativa upravující problematiku hodnocení a zpracování jednotlivých živočišných produktů (HACCP, ISO normy, systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 35 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 9 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se složením a vlastnostmi základních rostlinných a živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých rostlinných a živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních rostlinných a živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti rostlinných a živočišných produktů
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
Doporučená literatura
  • Pelikán, M., Sáková, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů.. Č. Budějovice: JU ZF, 235 s., 2001.
  • Pelikán, M., Suková, M. Hodnocení a využití rostl. produktů (Návody na cvičení). České Budějovice, ZF JU, 1998.
  • Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
  • Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
  • Samková, E. (ed.) a kol. Mléko: produkce a kvalita.. Č. Budějovice: JU ZF, 1. vyd., 2012. ISBN 978-80-7394-383-7.
  • Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Živočišné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Rostlinné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní