Předmět: Kvalita rostlinných produktů

« Zpět
Název předmětu Kvalita rostlinných produktů
Kód předmětu KKZP/KRP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Stupková Adéla, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Definice pojmu kvalita rostlinných produktů, posuzování jakostních znaků 2. - 3. Hodnocení kvality pseudocereálií a jejich porovnání s kvalitativními parametry pšenice. 4. Nutriční složení obilného zrna a jeho anatomická stavba. 5. Hodnocení obilnin při nákupu. Základní znaky a vlastnosti obilí - smyslové a objektivní zkoušky. 6. Požadavky na technologickou jakost pšenice - mlynářská jakost pšeničného zrna (objemová hmotnost, sklovitost, tvrdost zrna, hmotnost 1000 zrn, podíl plných zrn, stanovení popela, pokusný zámel). 7. Znaky pekařské jakosti pšeničné mouky (NL, vlastnosti lepku, sedimentační test, číslo poklesu, reologické vlastnosti těsta, pekařský pokus). Technologická jakost žita (stanovení aktivity alfa-amylázy a beta-amylázy, číslo poklesu). 8. Parametry technologické jakosti dalších obilnin - ječmen, oves, triticale. Fyzikální a fyziologické vlastnosti obilné masy 9. Posklizňová úprava, sušení a skladování zrnin, škůdci obilnin. 10. - 11. Hodnocení parametrů kvality brambor a cukrovky a vlivy, které je ovlivňují. 12. - 13. Hodnocení kvality luštěnin a olejnin a parametry, které ji ovlivňují. Škůdci zrnin. 14. Hodnocení kvality ovoce a zeleniny.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 45 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 10 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získání znalostí o základních postupech hodnocení kvality surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky, zeleniny a ovoce.
Studenti se budou orientovat v oblasti základních postupů hodnocení jakosti surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky, sladu a piva.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie, biologie a rostlinné výroby.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Účast na cvičeních a vypracování protokolů ze cvičení.
Doporučená literatura
  • Pelikán M., Sáková I. Jakost a zpracování rostlinných produktů. České Budějovice: ZFJU, 2001. ISBN 80-7040-502-3.
  • Pelikán M., Suková M. Hodnocení a využití rostlinných produktů. České Budějovice: ZF JU, 1998. ISBN 80-7040-279-2.
  • Prugar J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.
  • Sluková M., Pipek P., Čurda L., Hinková A., Rajchl A., Hrádková I. Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
  • Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I., II. 3. vydání.. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní