Předmět: Kvalita živočišných produktů

« Zpět
Název předmětu Kvalita živočišných produktů
Kód předmětu KKZP/KZP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
  • Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Pojem jakost, systémy dohledu nad produkcí živočišných produktů. 2. Legislativa vztahující se k živočišným produktům (evropské a národní právní předpisy). 3. Vlastnosti ovlivňující jakost živočišných produktů, jejich hodnocení - základní klasické a moderní instrumentální metody. 4. Význam, produkce a spotřeba základních živočišných produktů (mléko, maso, vejce). 5. Chemické složení živočišných produktů a jejich hlavních složek, nutriční hodnota. 6. Faktory ovlivňující složení. 7. Fyzikálně-chemické a technologické vlastnosti živočišných produktů. 8. Senzorické vlastnosti živočišných produktů, hodnocení pomocí metod senzorické analýzy. 9. Mikrobiologické vlastnosti živočišných produktů, mikrobiální kontaminace. 10. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. 11. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. 12. Podmínky skladování živočišných produktů. 13. - 14. Specifické aspekty produkce ostatních živočišných produktů (ryby, med).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 4 hodiny za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s chemickými, fyzikálními, mikrobiologickými, technologickými a organoleptickými vlastnostmi jednotlivých živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti živočišných produktů;
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
Doporučená literatura
  • Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
  • Samková, E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd. České Budějovice: JU ZF, 2012.
  • Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.
  • Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: -