Vyučující
|
-
Klimešová Marcela, doc. RNDr. Ph.D.
-
Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
-
Novák Pavel, doc. MVDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Přesný obsah i opory budou upraveny podle tématu doktorské práce. Mikroorganismy využívané v potravinářském průmyslu. Mikroorganismy významné z hlediska kažení surovin a potravin, mikroorganismy vyvolávající alimentární onemocnění, zdroje těchto mikroorganismů, preventivní opatření k zabránění kontaminace surovin a potravin, významné rizikové faktory aj.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Práce s textem (učebnicí, knihou), E-learning, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 15 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 60 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 75 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je rozšíření znalostí týkajících se mikroorganismů a jejich role především v potravinářském průmyslu. Konkrétní obsah bude upraven v návaznosti na téma doktorské práce.
Studenti získají znalosti v oblasti obecné mikrobiologie v návaznosti na téma jejich doktorské práce.
|
Předpoklady
|
Předpokladem absolvování jsou znalosti obecné mikrobiologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
individuální konzultace daného tématu; příprava seminární práce na vybrané téma
|
Doporučená literatura
|
-
Caballero, B. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Elsevier Science Ltd., USA, 2003. ISBN 978-0-12-227055-0.
-
Lacroix, Ch. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation. Woodhead Publishing, 2011. ISBN 978-1-84569-362-6.
-
Saxena, S. Applied Microbiology. Springer, India, 2015. ISBN 978-81-322-2258-3.
-
Shen, C., Zhang, Y. Food Microbiology Laboratory for the Food Science Student. Springer, USA, 2017. ISBN 978-3-319-58370-9.
-
Verma, D.K., Srivastav, P.P. Microorganisms in sustainable agriculture, food, and the envronmnent. Apple Academic Press Inc., USA, 2017. ISBN 978-1-315-36582-4.
|