Předmět: Mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie
Kód předmětu KKZP/MIB
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Klimešová Marcela, doc. RNDr. Ph.D.
  • Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
  • Novák Pavel, doc. MVDr. CSc.
Obsah předmětu
Přesný obsah i opory budou upraveny podle tématu doktorské práce. Mikroorganismy využívané v potravinářském průmyslu. Mikroorganismy významné z hlediska kažení surovin a potravin, mikroorganismy vyvolávající alimentární onemocnění, zdroje těchto mikroorganismů, preventivní opatření k zabránění kontaminace surovin a potravin, významné rizikové faktory aj.

Studijní aktivity a metody výuky
Práce s textem (učebnicí, knihou), E-learning, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 15 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 75 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je rozšíření znalostí týkajících se mikroorganismů a jejich role především v potravinářském průmyslu. Konkrétní obsah bude upraven v návaznosti na téma doktorské práce.
Studenti získají znalosti v oblasti obecné mikrobiologie v návaznosti na téma jejich doktorské práce.
Předpoklady
Předpokladem absolvování jsou znalosti obecné mikrobiologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

individuální konzultace daného tématu; příprava seminární práce na vybrané téma
Doporučená literatura
  • Caballero, B. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Elsevier Science Ltd., USA, 2003. ISBN 978-0-12-227055-0.
  • Lacroix, Ch. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation. Woodhead Publishing, 2011. ISBN 978-1-84569-362-6.
  • Saxena, S. Applied Microbiology. Springer, India, 2015. ISBN 978-81-322-2258-3.
  • Shen, C., Zhang, Y. Food Microbiology Laboratory for the Food Science Student. Springer, USA, 2017. ISBN 978-3-319-58370-9.
  • Verma, D.K., Srivastav, P.P. Microorganisms in sustainable agriculture, food, and the envronmnent. Apple Academic Press Inc., USA, 2017. ISBN 978-1-315-36582-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -