Vyučující
|
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Teorie sladařství, požadavky na sladovnický ječmen. Zrno ječmene, morfologická stavba a chemické složení, význam jednotlivých složek. 2. Ukazatele sladovnické jakosti, příprava sladu na sladování. 3. Sladování, typy sladů, surogáty. 4. Varní voda - požadavky, úprava. 5. Chmel - složky chmele, jejich význam pro výrobu piva. 6. Stroje a zařízení - příprava sladu, chmele. 7. Stroje a zařízení v pivovarnictví - vlastní výroba piva, ovládání, nastavování. 8.-9. Výroba mladiny - jednotlivé fáze a jejich význam. 10. Zakvašování - mikrobiologické požadavky, vlastní kvašení. 11.-13. Stroje a zařízení v pivovarnictví - kvašení, zrání piva, filtrace, pasterace, lahvování, sanitace a problematika konstrukce - HACCP, EHEDG. 14. Minipivovary - specifika technologie výroby.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laboratorní práce, Praktická výuka
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 65 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 35 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů o surovinách zpracovávaných ve sladařském a pivovarském průmyslu - základní znalosti o výrobě sladů, úprava chmele a výrobků z něj, požadavky na varní vodu, technologická zařízení a jejich funkce. Součástí předmětu je seznámení s platnou legislativou.
Studenti rozumí základním pojmům z oboru zpracování sladu a výroby piva.
|
Předpoklady
|
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Písemná a ústní zkouška; docházka na cvičeních; odevzdání protokolů z laboratorních cvičení.
|
Doporučená literatura
|
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva.. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Sladařství ? teorie a praxe výroby sladu.. Praha, 2015. ISBN 978-80-87109-47-2.
-
Kunze W. Technology Brewing and Malting.. Berlin: VLB, 2015. ISBN 978-39-2169-049-9.
-
PROCHÁZKA, S., KOSAŘ, K. Technologie výroby sladu a piva.. Praha, 2000. ISBN 80-902658-6-3.
|