Předmět: Pivovarnická technologie

« Zpět
Název předmětu Pivovarnická technologie
Kód předmětu KKZP/PT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Teorie sladařství, požadavky na sladovnický ječmen. Zrno ječmene, morfologická stavba a chemické složení, význam jednotlivých složek. 2. Ukazatele sladovnické jakosti, příprava sladu na sladování. 3. Sladování, typy sladů, surogáty. 4. Varní voda - požadavky, úprava. 5. Chmel - složky chmele, jejich význam pro výrobu piva. 6. Stroje a zařízení - příprava sladu, chmele. 7. Stroje a zařízení v pivovarnictví - vlastní výroba piva, ovládání, nastavování. 8.-9. Výroba mladiny - jednotlivé fáze a jejich význam. 10. Zakvašování - mikrobiologické požadavky, vlastní kvašení. 11.-13. Stroje a zařízení v pivovarnictví - kvašení, zrání piva, filtrace, pasterace, lahvování, sanitace a problematika konstrukce - HACCP, EHEDG. 14. Minipivovary - specifika technologie výroby.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laboratorní práce, Praktická výuka
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 65 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 35 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů o surovinách zpracovávaných ve sladařském a pivovarském průmyslu - základní znalosti o výrobě sladů, úprava chmele a výrobků z něj, požadavky na varní vodu, technologická zařízení a jejich funkce. Součástí předmětu je seznámení s platnou legislativou.
Studenti rozumí základním pojmům z oboru zpracování sladu a výroby piva.
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Písemná a ústní zkouška; docházka na cvičeních; odevzdání protokolů z laboratorních cvičení.
Doporučená literatura
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva.. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Sladařství ? teorie a praxe výroby sladu.. Praha, 2015. ISBN 978-80-87109-47-2.
  • Kunze W. Technology Brewing and Malting.. Berlin: VLB, 2015. ISBN 978-39-2169-049-9.
  • PROCHÁZKA, S., KOSAŘ, K. Technologie výroby sladu a piva.. Praha, 2000. ISBN 80-902658-6-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní