Předmět: Humánní dietetika

« Zpět
Název předmětu Humánní dietetika
Kód předmětu KKZP/QHD
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
Obsah předmětu
1. - 2. Anatomie a fyziologie trávicího ústrojí, jater a žlučníku, pankreatu, vylučovací soustavy, krevního a lymfatického systému. 3. Zásady racionální výživy a výživová politika států. 4. Potravinové pyramidy a glykemický index, probiotika a prebiotika, alternativní systémy výživy člověka, výživa člověka v současnosti. 5. - 7. Výživa jednotlivých skupin obyvatelstva - těhotné a kojící ženy, děti od kojeneckého věku po dospívání, dospělé osoby a senioři, výživa sportovců, těžce pracujících a nemocných. 8. - 14. Patofyziologie výživy, která zahrnuje např. obezitu a malnutrici, kardiovaskulární choroby, cukrovku, alergie a potravinové nesnášenlivosti aj.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 78 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s již specializovanou oblastí výživy člověka, zaměřenou na fyziologické aspekty výživy, specifika výživy jednotlivých skupin obyvatelstva a choroby spojené se závadami ve výživě lidí.
Studenti se budou orientovat v problematice racionální výživy jednotlivých skupin obyvatelstva a prevenci chorob spojených se závadami ve výživě člověka. Své znalosti uplatní při sestavování racionálního jídelníčku a v poradenské činnosti.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie, biologie, fyziologie a úvodu do nutrice člověka.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky na studenta: Účast na konzultacích.
Doporučená literatura
  • Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
  • Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8.
  • Rokyta R. a kol. Fyziologie. Praha, ISV, 2000. ISBN 80-85866-45-5.
  • Svačina Š. Obezita a diabetes. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85800-43-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní