Vyučující
|
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Pojem jakost, systémy dohledu nad produkcí zemědělských produktů rostlinného a živočišného původu. 2. Legislativa vztahující se k zemědělským produktům (evropské a národní právní předpisy). 3.-4. Fyzikálně-chemické, technologické, mikrobiologické a senzorické vlastnosti ovlivňující jakost zemědělských produktů. 5.- 6. Hodnocení zemědělských produktů včetně senzorického - základní klasické a moderní instrumentální metody. 7.-8. Význam, produkce a spotřeba základních rostlinných (obiloviny, luštěniny, olejniny, okopaniny) a živočišných (mléko, maso, vejce) produktů. 9.-10. Chemické složení zemědělských produktů a faktory ovlivňující složení. 11. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, mikrobiální kontaminace, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. 12. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. 13. Mlynářská a pekařská jakost pšenice, technologická jakost žita. 14. Posklizňová úprava, sušení a skladování zrnin; podmínky skladování živočišných produktů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se složením a vlastnostmi základních rostlinných a živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých rostlinných a živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních rostlinných a živočišných produktů
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
|
Doporučená literatura
|
-
Pelikán, M., Sáková, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů.. Č. Budějovice: JU ZF, 235 s., 2001.
-
Pelikán, M., Suková, M. Hodnocení a využití rostl. produktů (Návody na cvičení). České Budějovice, ZF JU, 1998.
-
Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
-
Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
-
Samková, E. (ed.) a kol. Mléko: produkce a kvalita.. Č. Budějovice: JU ZF, 1. vyd., 2012. ISBN 978-80-7394-383-7.
-
Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.
|