Předmět: Jakost zemědělských produktů

« Zpět
Název předmětu Jakost zemědělských produktů
Kód předmětu KKZP/QJAZP
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Pojem jakost, systémy dohledu nad produkcí zemědělských produktů rostlinného a živočišného původu. 2. Legislativa vztahující se k zemědělským produktům (evropské a národní právní předpisy). 3.-4. Fyzikálně-chemické, technologické, mikrobiologické a senzorické vlastnosti ovlivňující jakost zemědělských produktů. 5.- 6. Hodnocení zemědělských produktů včetně senzorického - základní klasické a moderní instrumentální metody. 7.-8. Význam, produkce a spotřeba základních rostlinných (obiloviny, luštěniny, olejniny, okopaniny) a živočišných (mléko, maso, vejce) produktů. 9.-10. Chemické složení zemědělských produktů a faktory ovlivňující složení. 11. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, mikrobiální kontaminace, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. 12. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. 13. Mlynářská a pekařská jakost pšenice, technologická jakost žita. 14. Posklizňová úprava, sušení a skladování zrnin; podmínky skladování živočišných produktů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se složením a vlastnostmi základních rostlinných a živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o významu, spotřebě a produkci jednotlivých rostlinných a živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních rostlinných a živočišných produktů
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

účast na cvičení, odevzdání protokolů ze cvičení
Doporučená literatura
  • Pelikán, M., Sáková, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů.. Č. Budějovice: JU ZF, 235 s., 2001.
  • Pelikán, M., Suková, M. Hodnocení a využití rostl. produktů (Návody na cvičení). České Budějovice, ZF JU, 1998.
  • Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
  • Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
  • Samková, E. (ed.) a kol. Mléko: produkce a kvalita.. Č. Budějovice: JU ZF, 1. vyd., 2012. ISBN 978-80-7394-383-7.
  • Samková, E. Složení mléka. Požadavky na jakost mléka. (online). dostupné na: http://kaf.zf.jcu.cz/index.php?p=44.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní