Předmět: Jakost a zpracování ryb

« Zpět
Název předmětu Jakost a zpracování ryb
Kód předmětu KKZP/QJZR
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
  • Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
  • Bedrníček Jan, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Ryby jako potraviny v lidské výživě, jejich nutriční a biologická hodnota. Přehled a charakteristika potravinářsky významných sladkovodních a mořských ryb. Rybí maso jako typicky neúdržná potravina. Příčiny neúdržnosti. Abióza a anabióza jako základní princip při zvyšování doby údržnosti potravin. Postmortální biochemické změny v rybím mase. Autolýza. Mikrobiální proteolýza. Zdravotní rizika z rybího masa. Konzervační metody. Organoleptické posouzení rybího masa. Hodnocení výtěžnosti a stolní hodnoty sladkovodních ryb. Technologické zpracování ryb a sortiment výrobků. Hygiena a sanitace zpracoven, hygienické předpisy, HACCP.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Projekce (statická, dynamická), Laboratorní práce
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 27 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je studium specifické problematiky rybího masa jako potraviny a jeho zpracování, dále nutriční hodnota rybího masa a jeho chemické složení. Důraz je kladen na poznání hygienických a sanitárních aspektů uplatnitelných v rámci správné výrobní praxe a na poznání nutriční hodnoty ryb.
Student získá předpoklady pro hodnocení kvality produktů připravených na bázi rybí suroviny, poznání technologických postupů, zásad potravní bezpečnosti a uplatnění postupu HACCP.
Předpoklady
Standardní znalost biologie a chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce

Znalost tržního sortimentu produktů akvakultury a specifické problematiky rybího masa. Znalost postupů a technologie zpracování sladkovodních ryb, nutriční hodnoty a chemického složení rybího masa.
Doporučená literatura
  • Bourne, M.C. Food Texture and Viskosity: Koncept and Measurement. Academic Press. 2002.
  • Pillay T.V.R., Kutty M.N. Aquaculture - Principles and Practices. 224150287. Blackwell Publ., 2005. ISBN 10"14051-0532-1.
  • Regenstein J.M. Introduction to fish technology. R2851. Osprey, New York, 1991. ISBN 0-442-00500-8.
  • Vácha, F. Zpracování ryb. JU ZF Č. Budějovice, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie - Ekologické zemědělství (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie - Péče o krajinu (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní