Předmět: Mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie
Kód předmětu KKZP/QMIBI
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Historie mikrobiologie, charakteristika oboru a jeho rozdělení 2. Morfologická a cytologická charakteristika hlavních skupin mikroorganismů 3. Viry, jejich charakteristika a nejvýznamnější virová onemocnění živočichů a rostlin 4. Morfologie a fyziologie bakteriální buňky 5. Environmentální faktory ve vztahu k mikroorganismům 6. Chemické složení a výživa mikroorganismů, metabolismus, podíl na cyklech prvků v přírodě, mikrobiologie půdy 7. Růst a množení mikroorganismů, proměnlivost mikroorganismů 8. Imunitní odezva makroorganismu na mikroorgasnismy, nespecifické a specifické obranné mechanismy 9. Mikrobiota živočišného organismu 10. Patogenita, infekční proces, významné patogenní mikroorganismy 11. Způsoby odstraňování mikroorganismů z vnějšího prostředí a z organismu 12. Význam a využití mikroorganismů v zemědělství, potravinářství, biotechnologiích

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 23 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s historickými aspekty mikrobiologie, s jednotlivými skupinami mikroorganismů, jejich morfologií a fyziologií, dále s environmentálními faktory, které ovlivňují růst a množení mikroorganismů, a v neposlední řadě s významem a využitím mikroorganismů.
Studenti získají všeobecné znalosti z mikrobiologie - přehled mikroorganismů, historické aspekty, vztahy mezi mikroorganismy, léčba infekcí apod.
Předpoklady
všeobecné znalosti - biologie, genetika, chemie

Hodnoticí metody a kritéria
Test

Účast na konzultacích.
Doporučená literatura
  • Cempírková, R., Lukášová, J., Hejlová, Š. Mikrobiologie potravin. České Budějovice: JU ZF Č. Budějovice, 1997.
  • Hasoňová L. Mikrobiologie.
  • Madigan M.T., Martinko J.M., Stahl D.A., Clark D.P. Brock Biology of Microorganisms. San Francisco: Benjamin Cummings, 2012. ISBN 978-0-321-64963-8.
  • Madsen, E. L. Environmental microbiology: from genomes to biogeochemistry.. Malden: Blackwell, 2008.
  • Marendiak, D., Kopčanová, L., Leittgeb, S. Poľnohospodárska mikrobiológia.. Bratislava: Príroda Bratislava ve spolupráci se SZN Praha,, 1987.
  • Prescott, L. M., Harley J. P., Klein D. A. Microbiology. New York: McGraw-Hill, 2005.
  • Růžek, L. Voříšek, K. Vybrané kapitoly z pedobiologie a mikrobiologie. Praha: ČZU v Praze, 2003.
  • Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní