Vyučující
|
-
Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Historie mikrobiologie, charakteristika oboru a jeho rozdělení 2. Morfologická a cytologická charakteristika hlavních skupin mikroorganismů 3. Viry, jejich charakteristika a nejvýznamnější virová onemocnění živočichů a rostlin 4. Morfologie a fyziologie bakteriální buňky 5. Environmentální faktory ve vztahu k mikroorganismům 6. Chemické složení a výživa mikroorganismů, metabolismus, podíl na cyklech prvků v přírodě, mikrobiologie půdy 7. Růst a množení mikroorganismů, proměnlivost mikroorganismů 8. Imunitní odezva makroorganismu na mikroorgasnismy, nespecifické a specifické obranné mechanismy 9. Mikrobiota živočišného organismu 10. Patogenita, infekční proces, významné patogenní mikroorganismy 11. Způsoby odstraňování mikroorganismů z vnějšího prostředí a z organismu 12. Význam a využití mikroorganismů v zemědělství, potravinářství, biotechnologiích
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 23 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s historickými aspekty mikrobiologie, s jednotlivými skupinami mikroorganismů, jejich morfologií a fyziologií, dále s environmentálními faktory, které ovlivňují růst a množení mikroorganismů, a v neposlední řadě s významem a využitím mikroorganismů.
Studenti získají všeobecné znalosti z mikrobiologie - přehled mikroorganismů, historické aspekty, vztahy mezi mikroorganismy, léčba infekcí apod.
|
Předpoklady
|
všeobecné znalosti - biologie, genetika, chemie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Test
Účast na konzultacích.
|
Doporučená literatura
|
-
Cempírková, R., Lukášová, J., Hejlová, Š. Mikrobiologie potravin. České Budějovice: JU ZF Č. Budějovice, 1997.
-
Hasoňová L. Mikrobiologie.
-
Madigan M.T., Martinko J.M., Stahl D.A., Clark D.P. Brock Biology of Microorganisms. San Francisco: Benjamin Cummings, 2012. ISBN 978-0-321-64963-8.
-
Madsen, E. L. Environmental microbiology: from genomes to biogeochemistry.. Malden: Blackwell, 2008.
-
Marendiak, D., Kopčanová, L., Leittgeb, S. Poľnohospodárska mikrobiológia.. Bratislava: Príroda Bratislava ve spolupráci se SZN Praha,, 1987.
-
Prescott, L. M., Harley J. P., Klein D. A. Microbiology. New York: McGraw-Hill, 2005.
-
Růžek, L. Voříšek, K. Vybrané kapitoly z pedobiologie a mikrobiologie. Praha: ČZU v Praze, 2003.
-
Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005.
|