Předmět: Úvod do nutrice člověka

« Zpět
Název předmětu Úvod do nutrice člověka
Kód předmětu KKZP/QUNC
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
Obsah předmětu
1. Vysvětlení základních pojmů spojených s lidskou výživou, historii výživy člověka a vlivy působící na lidskou výživu. 2. - 5. Význam a charakteristika energie, makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy). 6. - 10. Význam a charakteristika mikronutrientů (minerální látky, vitamíny, bioflavanoidy) a vody. 11. - 12. Význam potravin rostlinného a živočišného původu ve výživě člověka. 13. Antinutriční látky v potravinách, kontaminanty a aditiva. Bakteriální a plísňová kontaminace potravin. 14. Tabákové výrobky a drogy, cukr, sladkosti a pochutiny. Tepelná úprava a konzervace potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 63 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s obecnými základy výživy člověka.
Studenti získají základní znalosti o rozdělení poživatin, o nutrientech v potravinách, včetně antinutričních látek, významu a charakteristice potravin.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie, biologie a fyziologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky na studenta: Účast na konzultacích. Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100.
Doporučená literatura
  • Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • Mourek J. a kol. Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-310-3.
  • Piťha J., Poledne R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • Sluková, M. a kol. Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha, VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
  • Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I., II; 3. vyd.,. OSSIS Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní