Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
1. Vysvětlení základních pojmů spojených s lidskou výživou, historii výživy člověka a vlivy působící na lidskou výživu. 2. - 5. Význam a charakteristika energie, makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy). 6. - 10. Význam a charakteristika mikronutrientů (minerální látky, vitamíny, bioflavanoidy) a vody. 11. - 12. Význam potravin rostlinného a živočišného původu ve výživě člověka. 13. Antinutriční látky v potravinách, kontaminanty a aditiva. Bakteriální a plísňová kontaminace potravin. 14. Tabákové výrobky a drogy, cukr, sladkosti a pochutiny. Tepelná úprava a konzervace potravin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 63 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s obecnými základy výživy člověka.
Studenti získají základní znalosti o rozdělení poživatin, o nutrientech v potravinách, včetně antinutričních látek, významu a charakteristice potravin.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie, biologie a fyziologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Požadavky na studenta: Účast na konzultacích. Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100.
|
Doporučená literatura
|
-
Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
-
Mourek J. a kol. Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-310-3.
-
Piťha J., Poledne R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
Sluková, M. a kol. Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha, VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
-
Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I., II; 3. vyd.,. OSSIS Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
|