Předmět: Zbožíznalství

« Zpět
Název předmětu Zbožíznalství
Kód předmětu KKZP/QZBN
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
  • Bedrníček Jan, Ing. Ph.D.
  • Lorenc František, Ing. Ph.D.
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota 2. Klasifikace zboží. 3. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky. 4. Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti. 5. Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody. 6. Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. 7. + 8. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské. 9. + 10. Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. 11. Skladování, obaly a obalové technologie. 12. - 14. Praktické zbožíznalství produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost, označování, skladování a uvádění produktů do oběhu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 54 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 34 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s teoretickými základy zbožíznalství (obecné pojmy, klasifikace zboží, jeho vlastnosti a ochrana) i praktickým zbožíznalstvím zemědělských produktů.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti zbožíznalství
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Ústní zkouška; docházka na cvičeních; odevzdání seminární práce.
Doporučená literatura
  • Crosby P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. McGraw-Hill Education - Europe, 1995. ISBN 978-12-5964-361-3.
  • Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. New York, McGraw-Hill book company, 1995.
  • Defeo, J.A. Juran's Quality Handbook: The Complete Guide to Performance Excellence. McGraw-Hill Education, 7th ed., 2016. ISBN 978-12-5964-361-3.
  • Doležalová, H. Vybrané kapitoly ze zbožíznalství. Č. Budějovice, EF JU, 1. vyd., 166 s., 2014. ISBN 978-80-7394-444-5.
  • Doležalová, H. Zbožíznalství.. Č. Budějovice: EF JU, 2008.
  • Hůlová M. a kol. Zbožíznalství vybraných komodit.. Praha: VŠE, 2000. ISBN 80-245-0846-X.
  • Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.
  • Juran, J. M., Gryna, F. M. Juran`s quality handbook. New York, McGraw-Hill book company, 4. vyd., 2000.
  • Neuerburg, W., Padel, S. Ekologické zemědělství v praxi. Agrospoj, Praha, 1994.
  • Perlín, C. et al. Výroba potravin a výživa obyvatelstva. Praha, AZV ČR, 1. vyd. 99s., 1991.
  • Pešek, M. Hodnocení jakost, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 1. Jakost potravin, potravinových surovin a mléka. Č. Budějovice, JU ZF, 235 s., 1997.
  • Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
  • Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
  • Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Praha, SNTL, 5. vyd. 249 s., 2004.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní