1. Obecné pojmy - definice zboží a zbožní výroby, užitná, směnná a spotřebitelská hodnota 2. Klasifikace zboží. 3. Jakost - komplexní pojetí, význam, jakostní znaky a požadavky. 4. Systémy řízení jakosti - standardy, normy jakosti. 5. Hodnocení jakosti zboží - význam, postup, metody. 6. Užitné vlastnosti - rozdělení. Chemické složení a nutriční hodnota potravin. 7. + 8. Vlivy působící na užitné vlastnosti - fyzikální, biologické, chemické, společenské. 9. + 10. Ochrana zboží - ošetřování a konzervace. 11. Skladování, obaly a obalové technologie. 12. - 14. Praktické zbožíznalství produktů - pojmy, členění, požadavky na jakost, označování, skladování a uvádění produktů do oběhu.
|
-
Crosby P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. McGraw-Hill Education - Europe, 1995. ISBN 978-12-5964-361-3.
-
Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. New York, McGraw-Hill book company, 1995.
-
Defeo, J.A. Juran's Quality Handbook: The Complete Guide to Performance Excellence. McGraw-Hill Education, 7th ed., 2016. ISBN 978-12-5964-361-3.
-
Doležalová, H. Vybrané kapitoly ze zbožíznalství. Č. Budějovice, EF JU, 1. vyd., 166 s., 2014. ISBN 978-80-7394-444-5.
-
Doležalová, H. Zbožíznalství.. Č. Budějovice: EF JU, 2008.
-
Hůlová M. a kol. Zbožíznalství vybraných komodit.. Praha: VŠE, 2000. ISBN 80-245-0846-X.
-
Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.
-
Juran, J. M., Gryna, F. M. Juran`s quality handbook. New York, McGraw-Hill book company, 4. vyd., 2000.
-
Neuerburg, W., Padel, S. Ekologické zemědělství v praxi. Agrospoj, Praha, 1994.
-
Perlín, C. et al. Výroba potravin a výživa obyvatelstva. Praha, AZV ČR, 1. vyd. 99s., 1991.
-
Pešek, M. Hodnocení jakost, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 1. Jakost potravin, potravinových surovin a mléka. Č. Budějovice, JU ZF, 235 s., 1997.
-
Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
-
Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
-
Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Praha, SNTL, 5. vyd. 249 s., 2004.
|