Předmět: Zákl. hygieny a zdrav. nezáv. potravin

« Zpět
Název předmětu Zákl. hygieny a zdrav. nezáv. potravin
Kód předmětu KKZP/QZHZN
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
  • Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Postavení hygieny potravin v rámci ekonomického a sociálního rozvoje společnosti 2. Legislativa vztahující se k hygieně a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin (evropské a národní právní předpisy) 3. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota zemědělských produktů a potravin 4. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost 5. Hygiena masa, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy 6. Hygiena mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy 7. Produkty rostlinného původu, hygienické a zdravotní problémy 8. Alimentární infekce a intoxikace, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami 9. Cizorodé látky v zemědělských produktech a potravinách 10. Základy hygieny a sanitace ve zpracovatelském průmyslu; řízení v oblasti bezpečnosti potravin, HACCP, dozorové orgány

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 52 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 12 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s teoretickými základy hygieny a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin a jejich aplikací v praxi
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz.
Předpoklady
Zvládnutí základů problematiky zpracování rostlinných a živočišných produktů.

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Požadavky k získání zápočtu: účast na výuce
Doporučená literatura
  • Buncic S. Integrated Food Safety and Veterinary Public Health. Wallingford: CABI Publishing, 2006. ISBN 978-0-85199-908-1.
  • Golian J. Hygiena potravín. Nitra: SPU, 2015. ISBN 978-80-552-1297-5.
  • Marriott N.G., Gravani R.B. Principles of Food Sanitation. New York: Springer-Verlag, 2006. ISBN 978-0387-25025-0.
  • Matyáš Z., Vítovec J. Hygiena výroby a distribuce potravin. České Budějovice, 1999. ISBN 80-7040-369-1.
  • Voldřich M. a kol. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr