Vyučující
|
-
Hasoňová Lucie, doc. MVDr. Ph.D.
-
Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
-
Jirotková Dana, Ing. Ph.D.
-
Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Postavení hygieny potravin v rámci ekonomického a sociálního rozvoje společnosti 2. Legislativa vztahující se k hygieně a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin (evropské a národní právní předpisy) 3. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota zemědělských produktů a potravin 4. Hygiena vody, její zdravotní a hygienická nezávadnost 5. Hygiena masa, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy 6. Hygiena mléka, výroba, distribuce, zdravotní a hygienické problémy 7. Produkty rostlinného původu, hygienické a zdravotní problémy 8. Alimentární infekce a intoxikace, ochrana před nákazami a otravami přenášenými potravinami 9. Cizorodé látky v zemědělských produktech a potravinách 10. Základy hygieny a sanitace ve zpracovatelském průmyslu; řízení v oblasti bezpečnosti potravin, HACCP, dozorové orgány
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 52 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 12 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s teoretickými základy hygieny a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin a jejich aplikací v praxi
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti hygieny potravinových produktů a prevence nákaz.
|
Předpoklady
|
Zvládnutí základů problematiky zpracování rostlinných a živočišných produktů.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Požadavky k získání zápočtu: účast na výuce
|
Doporučená literatura
|
-
Buncic S. Integrated Food Safety and Veterinary Public Health. Wallingford: CABI Publishing, 2006. ISBN 978-0-85199-908-1.
-
Golian J. Hygiena potravín. Nitra: SPU, 2015. ISBN 978-80-552-1297-5.
-
Marriott N.G., Gravani R.B. Principles of Food Sanitation. New York: Springer-Verlag, 2006. ISBN 978-0387-25025-0.
-
Matyáš Z., Vítovec J. Hygiena výroby a distribuce potravin. České Budějovice, 1999. ISBN 80-7040-369-1.
-
Voldřich M. a kol. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9.
|