Předmět: Technologie masa

« Zpět
Název předmětu Technologie masa
Kód předmětu KKZP/TM
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Vliv jednotlivých činností na technologické vlastnosti masa a možnosti jejich ovlivňování - welfare, jatečnictví, bourání, solení, masná výroba, tepelné opracování, vliv chladírenského řetězce. Vady masa - PSE, DFD. Vaznost, křehkost, mramorování. Vliv aditiv na technologické vlastnosti.

Studijní aktivity a metody výuky
Individuální příprava ke zkoušce
  • Domácí příprava na výuku - 133 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 67 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je rozšířit a prohloubit znalosti o technologických vlastnostech masa jatečných zvířat získané dosavadním studiem
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti technologie masa
Předpoklady
Zvládnutí základů problematiky kvality a zpracování živočišných produktů

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

S požadavky nutnými pro úspěšné absolvování předmětu jsou studenti seznámeni na začátku studia
Doporučená literatura
  • Ingr, Ivo. Produkce a zpracování masa. Vyd. 2., nezměn. V Brně : Mendelova univerzita, 2011. ISBN 978-80-7375-510-2.
  • Ingr, Ivo. Technologie masa. 1. vyd. Brno : MZLU, 1996. ISBN 80-7157-193-8.
  • Schneller, Thomas. Meat : identification, fabrication, utilization. Clifton Park, NY : Delmar Cengage Learning, 2009. ISBN 978-1-4283-1994-3.
  • Schneller, Thomas. Poultry : identification, fabrication, utilization. Clifton Park, NY : Delmar Cengage Learning, 2010. ISBN 978-1-4354-0038-2.
  • Steinhauser, Ladislav. Produkce masa. Tišnov : Last, 2000. ISBN 80-900260-7-9.
  • Steinhauserová, Iva. Campylobacter sp. v prostředí a v potravinách živočišného původu. 1. vyd. Brno : LAST, 1998. ISBN 80-900260-5-2.
  • Steinhauserová, Iva. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu. 1. vyd. Brno : VFU (Brno), 2003. ISBN 80-7305-462-0.
  • Toldrá, Fidel. Handbook of meat processing. Ames : Wiley-Blackwell, 2010. ISBN 978-0-8138-2182-5.
  • Toldrá, Fidel. Meat Biotechnoligy. Springer-Verlag New York, 2008. ISBN 978-0-387-79381-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -