Vyučující
|
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
V předmětu Výroba piva 1 se studenti budou věnovat výrobě spodně kvašených piv a piv kvasnicových a to od návrhu surovin, jejich přípravy a samotné výroby piva pomocí jednotlivých technologických kroků (šrotování, výroba sladiny a mladiny) až do okamžiku zakvašení a ležení piva. Další praktické zkušenosti, které studenti získají, se týkají pomocných činností v pivovarském provozu, jako je stáčení piva či sanitace varny (režim homebrewing). 1. Ležák světlý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 2. Ležák polotmavý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 3. Ležák tmavý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 4. Kvasnicové pivo (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka)
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Praktická výuka
- Semestrální práce
- 24 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 46 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 40 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 40 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů o zpracování surovin na výrobu piva - příprava várky, šrotování, výroba mladiny, fermentace a zrání piva.
Studenti rozumí základním pojmům sladařství a pivovarnictví a orientují se v nich.
|
Předpoklady
|
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Vypracování laboratorních protokolů
Účast na cvičeních (100 %), odevzdání varních listů.
|
Doporučená literatura
|
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva.. Praha, HBT, 2015. ISBN 978-80-87109-47-2.
-
BASAŘOVÁ, G. a kol. Sladařství ? teorie a praxe výroby sladu.. Praha, Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
-
KUNZE, W. Technology Brewing and Malting.. Berlin: VLB, 2015. ISBN 978-39-2169-049-9.
-
PROCHÁZKA, S., KOSAŘ, K. Technologie výroby sladu a piva.. Praha: VÚPS, 2000. ISBN 80-902658-6-3.
|