Předmět: Výroba piva 1

« Zpět
Název předmětu Výroba piva 1
Kód předmětu KKZP/VP1
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
V předmětu Výroba piva 1 se studenti budou věnovat výrobě spodně kvašených piv a piv kvasnicových a to od návrhu surovin, jejich přípravy a samotné výroby piva pomocí jednotlivých technologických kroků (šrotování, výroba sladiny a mladiny) až do okamžiku zakvašení a ležení piva. Další praktické zkušenosti, které studenti získají, se týkají pomocných činností v pivovarském provozu, jako je stáčení piva či sanitace varny (režim homebrewing). 1. Ležák světlý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 2. Ležák polotmavý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 3. Ležák tmavý (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 4. Kvasnicové pivo (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka)

Studijní aktivity a metody výuky
Praktická výuka
  • Semestrální práce - 24 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 46 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů o zpracování surovin na výrobu piva - příprava várky, šrotování, výroba mladiny, fermentace a zrání piva.
Studenti rozumí základním pojmům sladařství a pivovarnictví a orientují se v nich.
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.

Hodnoticí metody a kritéria
Vypracování laboratorních protokolů

Účast na cvičeních (100 %), odevzdání varních listů.
Doporučená literatura
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva.. Praha, HBT, 2015. ISBN 978-80-87109-47-2.
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Sladařství ? teorie a praxe výroby sladu.. Praha, Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • KUNZE, W. Technology Brewing and Malting.. Berlin: VLB, 2015. ISBN 978-39-2169-049-9.
  • PROCHÁZKA, S., KOSAŘ, K. Technologie výroby sladu a piva.. Praha: VÚPS, 2000. ISBN 80-902658-6-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní