Předmět: Výroba piva 2

« Zpět
Název předmětu Výroba piva 2
Kód předmětu KKZP/VP2
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Předmět Výroba piva 2 logicky navazuje na předmět Výroba piva 1, a řeší výrobu dalších speciálních piv. V tomto předmětu se studenti budou věnovat výrobě svrchně kvašených piv a piv speciálních a to od návrhu surovin, jejich přípravy a samotné výroby piva pomocí jednotlivých technologických kroků (šrotování, výroba sladiny a mladiny) až do okamžiku zakvašení a ležení piva. Další praktické zkušenosti, které studenti získají, se týkají pomocných činností v pivovarském provozu, jako je stáčení piva či sanitace varny (režim homebrewing). 1. Svrchně kvašené pivo IPA (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 2. Svrchně kvašené pivo APA (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 3. Speciální tmavé pivo Porter (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka) 4. Speciální tmavé pivo Stout (příprava várky, výpočet množství jednotlivých surovin, šrotování, zkušební várka)

Studijní aktivity a metody výuky
Praktická výuka
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů o zpracování surovin na výrobu piva - příprava várky, šrotování, výroba mladiny, fermentace a zrání piva. Studenti pracují na technologickém zařízení minipivovaru. Předmět Výroba piva 2 logicky navazuje na předmět Výroba piva 1.
Studenti rozumí základním pojmům sladařství a pivovarnictví a orientují se v nich.
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.
KKZP/VP1

Hodnoticí metody a kritéria
Seminární práce

Účast na cvičeních (100 %), odevzdání varních listů, seminární práce.
Doporučená literatura
  • Basařová, Gabriela; Psota, Vratislav,; Šavel, Jan,; Basař, Petr,; Paulů, Richard,; Kosař, Karel,; Dostálek, Pavel,; Basařová, Pavlína,; Kellner, Vladimír,; Mikulíková, Renata,; Čejka, Pavel. Sladařství : teorie a praxe výroby sladu. Vydání první. Praha : Havlíček Brain Team Karel Havlíček, 2015. ISBN 978-80-87109-47-2.
  • Basařová, Gabriela; Šavel, Jan,; Basař, Petr,; Lejsek, Tomáš. Pivovarství : teorie a praxe výroby piva. Vydání: první. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • Kunze W. Technology Brewing and Malting. Berlin, 2019. ISBN 978-3-921690-87-1.
  • Procházka, S., Kosař, K. Technologie výroby sladu a piva. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2000. ISBN 80-902658-6-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní