Předmět: Výživa člověka A

« Zpět
Název předmětu Výživa člověka A
Kód předmětu KKZP/VYCLA
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
Obsah předmětu
Předmět poskytuje komplexní pohled na výživu člověka - historie výživy a psychosociální vlivy na výživu člověka, význam a charakteristiky energie, makro a mikronutrientů ve výživě člověka, přirozeně toxické a sekundárně vzniklé toxické látky v potravinách, přídatné látky a aditiva, přehled potravin a jejich uplatnění v lidské výživě, tepelná úprava a konzervace potravin, společné stravování a výživová politika, alternativní systémy výživy člověka, zásady racionální výživy člověka, anatomie a fyziologie trávícího traktu, patofyziologie výživy, výživa jednotlivých skupin obyvatelstva.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 34 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 15 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Vybavit absolventy základními znalostmi o problematice lidské výživy a možnostech její aplikace v obchodní a potravinářské praxi.
Studenti se budou orientovat v problematice racionální výživy člověka a své znalosti mohou využít v potravinářské praxi a v poradenské činnosti.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie, biologie a fyziologie

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Povinná účast na cvičeních a vypracování protokolů ze cvičení.
Doporučená literatura
  • Čermák B. a kol. Výživa člověka. JU v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 224 s., 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • Kocián J. Osteoporóza a osteomalacie. Triton, Praha, 203 s., 1997. ISBN 80-85875-37-3.
  • Mann J., Truswell S. Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press, Oxford, 653 s., 2007. ISBN 9780632058112.
  • Müllerová D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton, Praha, 99 s., 2003. ISBN 80-7254-421-7.
  • Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HaH Praha, 434 s., 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
  • Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 219 s., 2002. ISBN 80-7080-468-8.
  • Svačina Š. Obezita a diabetes. Maxdorf, Praha, 307 s., 2000. ISBN 80-85800-43-8.
  • Velíšek J. Chemie potravin I., II., III.. Ossis, Tábor, , 352 s., 304 s., 342 s., 1999. ISBN 80-902391-2-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní