Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Předmět poskytuje komplexní pohled na výživu člověka - historie výživy a psychosociální vlivy na výživu člověka, význam a charakteristiky energie, makro a mikronutrientů ve výživě člověka, přirozeně toxické a sekundárně vzniklé toxické látky v potravinách, přídatné látky a aditiva, přehled potravin a jejich uplatnění v lidské výživě, tepelná úprava a konzervace potravin, společné stravování a výživová politika, alternativní systémy výživy člověka, zásady racionální výživy člověka, anatomie a fyziologie trávícího traktu, patofyziologie výživy, výživa jednotlivých skupin obyvatelstva.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 34 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 15 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Vybavit absolventy základními znalostmi o problematice lidské výživy a možnostech její aplikace v obchodní a potravinářské praxi.
Studenti se budou orientovat v problematice racionální výživy člověka a své znalosti mohou využít v potravinářské praxi a v poradenské činnosti.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie, biologie a fyziologie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Povinná účast na cvičeních a vypracování protokolů ze cvičení.
|
Doporučená literatura
|
-
Čermák B. a kol. Výživa člověka. JU v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 224 s., 2002. ISBN 80-7040-576-7.
-
Kocián J. Osteoporóza a osteomalacie. Triton, Praha, 203 s., 1997. ISBN 80-85875-37-3.
-
Mann J., Truswell S. Essentials of Human Nutrition. Oxford University Press, Oxford, 653 s., 2007. ISBN 9780632058112.
-
Müllerová D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton, Praha, 99 s., 2003. ISBN 80-7254-421-7.
-
Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HaH Praha, 434 s., 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
-
Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 219 s., 2002. ISBN 80-7080-468-8.
-
Svačina Š. Obezita a diabetes. Maxdorf, Praha, 307 s., 2000. ISBN 80-85800-43-8.
-
Velíšek J. Chemie potravin I., II., III.. Ossis, Tábor, , 352 s., 304 s., 342 s., 1999. ISBN 80-902391-2-9.
|