Předmět: Zpracování a hodnocení potravinových surovin

« Zpět
Název předmětu Zpracování a hodnocení potravinových surovin
Kód předmětu KKZP/ZPS
Organizační forma výuky Přednáška + Terénní cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Samková Eva, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Bloková cvičení: 1.-2. Výroba vybraných mléčných produktů. 3.-4. Výroba vybraných masných produktů. 5. Výroba těstovin. 6. Výroba chleba. 7. Výroba piva. 8. Kontrola mikrobiologické kvality surovin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 32 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 35 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Posilovat praktické dovednosti studentů formou praktických jedno- až dvoudenních blokových cvičení (každé o rozsahu 4 - 6 hodin), zaměřených na problematiku spojenou s výrobou, kontrolou a zdravotní nezávadností vybraných rostlinných a živočišných produktů.
Získání uceleného pohledu na problematiku spojenou s výrobou, kontrolou a zdravotní nezávadností vybraných rostlinných a živočišných produktů.
Předpoklady
Základní znalosti chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Test

účast na workshopech, odevzdání protokolů
Doporučená literatura
  • Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? (vybrané kapitoly). Ostrava: Key Publishing, 2009.
  • Samková, E., Hasoňová, L., Jirotková, D., Konečný, R., Marešová, I., Smetana, P. Zpracování a hodnocení potravinových surovin. Praktická cvičení. 1. vyd.. Č. Budějovice: JU ZF, 2014. ISBN 978-80-7394-489-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Živočišné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní