Název předmětu | Základy potravinářských výrob |
---|---|
Kód předmětu | KKZP/ZPV |
Organizační forma výuky | Přednáška + Cvičení |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 2 |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | nespecifikováno |
Studijní praxe | nespecifikováno |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
1. Charakteristika obilovin a jejich význam v potravinářství. 2. Mlynářská technologie. 3. Pekárenství a výroba jednotlivých skupin pekařských výrobků. 4. Charakteristika jednotlivých druhů olejnin a technologie zpracování olejnin. 5. Technologie výroby modifikovaných tuků a jejich členění. 6. Technologie zpracování brambor, výrobky z brambor, výroba nativního škrobu a modifikovaných škrobů 7. Zpracování luštěnin - jednotlivé druhy luštěnin, fermentované a nefermentované výrobky, bílkovinné koncentráty a izoláty. 8. Cukrovarnictví - technologie zpracování cukrovky a výroba řepného cukru. 9. Technologie výroby sladu - sladařství. 10. Technologie výroby piva - pivovarnictví. 11. Technologie výroby vína. 12. Technologie výroby fermentačního etanolu, lihovin a ovocných destilátů. 13. Technologie konzervárenství ovoce a zeleniny.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je získání znalostí o technologických vlastnostech surovin rostlinného původu a o základních technologických operacích aplikovaných při jejich zpracování. Student získá informace o technologickém postupu při zpracování zemědělských produktů rostlinného původu v potravinářském průmyslu. Zmíněny jsou i základy souvisejících operací - vodního, energetického a skladového hospodářství.
Studenti získají znalosti o technologických vlastnostech surovin rostlinného původu a o základních technologických operacích aplikovaných při jejich zpracování. Tyto znalosti mohou uplatnit v potravinářském průmyslu. |
Předpoklady |
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Kombinovaná zkouška
Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Účast na povinných exkurzích. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická | Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) | Kategorie: Zemědělství a lesnictví | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická | Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) | Kategorie: Zemědělství a lesnictví | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní |