Vyučující
|
-
Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
-
Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
-
Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Technologické a nutriční vlastnosti surovin rostlinného původu a jejich charakteristiky. 2. - 6. Technologie zpracování obilnin, mlýnská výroba, pekařství a těstárenství. 7. - 8. Zpracování olejnin - lisování a extrakce olejů, rafinace, výroba modifikovaných tuků. 9. Zpracování luštěnin - výroba fermentovaných a nefermentovaných výrobků, bílkovinné koncentráty a hydrolyzáty. 10. - 11. Technologie zpracování brambor - výrobky z brambor, výroba škrobu, modifikované škroby. 12. Cukrovarnictví a výroba cukru. 13. - 14. Technologie konzervárenství - zpracování ovoce a zeleniny.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 45 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 15 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 64 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je získání znalostí o základních postupech zpracování surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky, zeleniny a ovoce.
Studenti získají znalosti o základních postupech zpracování surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky a výroby sladu a piva. Tyto znalosti mohou uplatnit v potravinářském průmyslu.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Účast na cvičení a povinných exkurzích.
|
Doporučená literatura
|
-
Čepička J. a kol. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. ISBN 80-7080-239-1.
-
Dobiáš, J.:. Technologie zpracování ovoce a zeleniny I, II.. Praha, VŠCHT, 2004.
-
Kadle,c P., Melzoch, K., Voldřich, M. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, KYE Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
Sluková, M., Pipek, P., Čurda, L., Hinková, A., Rajchl, A., Hrádková, I. Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha, VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
|