Předmět: Zpracování rostlinných produktů

« Zpět
Název předmětu Zpracování rostlinných produktů
Kód předmětu KKZP/ZRP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Technologické a nutriční vlastnosti surovin rostlinného původu a jejich charakteristiky. 2. - 6. Technologie zpracování obilnin, mlýnská výroba, pekařství a těstárenství. 7. - 8. Zpracování olejnin - lisování a extrakce olejů, rafinace, výroba modifikovaných tuků. 9. Zpracování luštěnin - výroba fermentovaných a nefermentovaných výrobků, bílkovinné koncentráty a hydrolyzáty. 10. - 11. Technologie zpracování brambor - výrobky z brambor, výroba škrobu, modifikované škroby. 12. Cukrovarnictví a výroba cukru. 13. - 14. Technologie konzervárenství - zpracování ovoce a zeleniny.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 45 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 64 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získání znalostí o základních postupech zpracování surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky, zeleniny a ovoce.
Studenti získají znalosti o základních postupech zpracování surovin rostlinného původu, zejména obilnin, olejnin, luštěnin, brambor, cukrovky a výroby sladu a piva. Tyto znalosti mohou uplatnit v potravinářském průmyslu.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Požadavky na studenta: Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 50 bodů ze 100. Účast na cvičení a povinných exkurzích.
Doporučená literatura
  • Čepička J. a kol. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. ISBN 80-7080-239-1.
  • Dobiáš, J.:. Technologie zpracování ovoce a zeleniny I, II.. Praha, VŠCHT, 2004.
  • Kadle,c P., Melzoch, K., Voldřich, M. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, KYE Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Sluková, M., Pipek, P., Čurda, L., Hinková, A., Rajchl, A., Hrádková, I. Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha, VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Kvalita zemědělských produktů (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní