Předmět: Zařízení a stroje v potravinářském průmyslu

« Zpět
Název předmětu Zařízení a stroje v potravinářském průmyslu
Kód předmětu KKZP/ZSPP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
  • Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
  • Vácha František, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
1. Základní zpracovatelské procesy rostlinných a živočišných surovin. 2. Legislativní požadavky na strojní vybavení. 3. Legislativní požadavky pro potravinářský průmysl. 4. Vozidla pro přepravu surovin a živých zvířat. 5. Vozidla pro přepravu výrobků. 6. Technická zařízení pro zpracování rostlinných produktů - kvasné procesy (těstárny a pekárny). 7. Technická zařízení pro zpracování rostlinných produktů - kvasné procesy (pivo a destiláty). 8. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - mlékárenský průmysl. 9. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - mlékárenský průmysl. 10. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - masný průmysl a zpracování drůbeže (porážky, bourárny). 11. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - masný průmysl a zpracování drůbeže (masná výroba). 12. Technická zařízení pro zpracování ryb. 13. Technická zařízení pro speciální zpracování - korýši, plži. 14. Technologické celky ve zpracovatelském průmyslu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 36 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 34 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se základním strojním vybavením ve zpracování zemědělských surovin. Studenti se seznámí se zařízením v jednotlivých zpracovatelských oborech rostlinných a živočišných surovin. V rámci blokových cvičení se seznámí se složením a obsluhou základních technických zařízení.
Studenti rozumí základním pojmům techniky a strojů, používaným v potravinářském průmyslu.
Předpoklady
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Písemná zkouška; docházka na cvičeních; odevzdání seminární práce.
Doporučená literatura
  • Odborné webové stránky dle zadání.
  • Kadlec, K., Kmínek, M., Kaldec, P. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách. Key Publishing, 2015. ISBN 978-80-7418-232-7.
  • Prugar J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha: VÚPS, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.
  • Steinhauser, L. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 664 s., 1995. ISBN 80-900260-4-4.
  • Steinhauser, L. Hygiena a technologie masa. LAST, Brno, 1995. ISBN 80-900260-4-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Zpracování produktů (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Kvalita zemědělských produktů (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělská a dopravní technika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní