Vyučující
|
-
Kadlec Jaromír, Dr. Ing.
-
Smetana Pavel, doc. Ing. Ph.D.
-
Vácha František, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní zpracovatelské procesy rostlinných a živočišných surovin. 2. Legislativní požadavky na strojní vybavení. 3. Legislativní požadavky pro potravinářský průmysl. 4. Vozidla pro přepravu surovin a živých zvířat. 5. Vozidla pro přepravu výrobků. 6. Technická zařízení pro zpracování rostlinných produktů - kvasné procesy (těstárny a pekárny). 7. Technická zařízení pro zpracování rostlinných produktů - kvasné procesy (pivo a destiláty). 8. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - mlékárenský průmysl. 9. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - mlékárenský průmysl. 10. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - masný průmysl a zpracování drůbeže (porážky, bourárny). 11. Technická zařízení pro zpracování živočišných produktů - masný průmysl a zpracování drůbeže (masná výroba). 12. Technická zařízení pro zpracování ryb. 13. Technická zařízení pro speciální zpracování - korýši, plži. 14. Technologické celky ve zpracovatelském průmyslu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 36 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 34 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se základním strojním vybavením ve zpracování zemědělských surovin. Studenti se seznámí se zařízením v jednotlivých zpracovatelských oborech rostlinných a živočišných surovin. V rámci blokových cvičení se seznámí se složením a obsluhou základních technických zařízení.
Studenti rozumí základním pojmům techniky a strojů, používaným v potravinářském průmyslu.
|
Předpoklady
|
Se všemi požadavky, které jsou povinné pro absolvování předmětu, budou studenti seznámeni na počátku semestru.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Písemná zkouška; docházka na cvičeních; odevzdání seminární práce.
|
Doporučená literatura
|
-
Odborné webové stránky dle zadání.
-
Kadlec, K., Kmínek, M., Kaldec, P. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách. Key Publishing, 2015. ISBN 978-80-7418-232-7.
-
Prugar J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha: VÚPS, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.
-
Steinhauser, L. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 664 s., 1995. ISBN 80-900260-4-4.
-
Steinhauser, L. Hygiena a technologie masa. LAST, Brno, 1995. ISBN 80-900260-4-4.
|