Předmět: Management jakosti

« Zpět
Název předmětu Management jakosti
Kód předmětu KOD/MANJ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Doležalová Hana, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Prezenční studium: Přednášky: 1. Úvod do problematiky kvality 2. Legislativní a normativní aspekty kvality 3. Posuzování shody. Certifikace. Akreditace 4. Systémy řízení kvality (QMS), přístupy a zásady 5. ISO řady 9000. TQM 6. Oborové standardy QMS. GMP/GHP, HACCP a navazující potravinářské standardy (ISO 22000, BRC, IFS)/ AGRO: standardy GlobalGAP, PPH (SMR) a DZES (GAEC) 7. Specifické systémy řízení související s QMS (EMS, HSMS, ISMS, FSMS). Integrované systémy 8. Společenská odpovědnost organizace (CSR) 9. Ekonomické aspekty kvality 10. - 13. Přednášky odborníků z praxe 14. Zápočet Cvičení: Rozvedení problematiky z přednášených témat. Samostatná vystoupení studentů, prezentace seminárních prací na vyhlášená témata s diskusí. Součástí výuky jsou odborné exkurze v rozsahu 4 výukových hodin do vybraných výrobních organizací a zkušebních ústavů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 13 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 17 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je poskytnout přehled o aktuálních poznatcích týkajících se managementu kvality. Základní témata: Význam kvality v současném podnikání. Legislativa v oblasti kvality. Technická normalizace a certifikace. Přístupy zaměřené na zabezpečování kvality: ISO 9000, TQM - Total Quality Management, oborové standardy (HACCP, GMP/GHP), specifické standardy (EMS, HSMS, ISMS, FSMS) a tvorba integrovaných systémů řízení. Zavádění a certifikace systému řízení kvality. Vybrané aspekty řízení kvality v oblasti obchodu a cestovního ruchu (OP)/ zemědělství a produkce potravin (AGRO). Společenská odpovědnost (CSR). Ekonomické aspekty kvality.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti kvality a managementu kvality. Dokáží vnímat kvalitu jako silnou konkurenční výhodu.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení

Požadavky k zápočtu: Vypracování a prezentace seminárních prací v souladu se zadáním, účast na exkurzích a přednáškách odborníků z praxe. Požadavky ke zkoušce: Absolvování písemného testu s min 60 % úspěšností.
Doporučená literatura
  • ČSN EN ISO 9004 (010324). Řízení udržitelného úspěchu organizace - Přístup managementu kvality.. Praha: ÚNMZ, 2010.
  • ČSN EN ISO 14001 (010901). Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem pro použití.. Praha: ČNI, 2005.
  • ČSN EN ISO 9000 (010300). Systémy managementu kvality - Základní principy a slovník. Praha, 2016.
  • ČSN EN ISO 9001 (010321). Systémy managementu kvality - Požadavky. Praha, 2016.
  • Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (ve znění pozdějších novelizací).
  • Doležalová,H. Základy jakosti. Jihočeská univerzita, 2012. ISBN 978-80-7394-339-4.
  • Nenadál, J. a kol. Moderní management jakosti. Praha: Management Press, 2008.
  • Oldřich, M. Systém kritických bodů v obchodě. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2004.
  • Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2002.
  • Veber,J. a kol. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-210-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Ekonomická fakulta Studijní plán (Verze): Obchodní podnikání (1) Kategorie: Ekonomie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní