Vyučující
|
-
Doležalová Hana, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. Obecné pojmy z oblasti zbožíznalství. Klasifikace zboží 2. Kvalita zboží 3. Vliv podnikových činností a oběhu na kvalitu zboží 4. Obalové systémy, obalové odpady 5. Legislativní a normativní aspekty kvality zboží 6. Hodnocení kvality zboží 7. Bezpečnost výrobků 8. Ekologicky šetrné produkty - potraviny 9. Ekologicky šetrná produkce - nepotraviny 10. Fairtrade produkce 11. - 14. Úvod do vybraných komodit Cvičení: Volně navazují na přednášková témata. V rámci seminářů jsou prezentovány individuálně a týmově zpracované semestrální práce z oblasti aplikovaného zbožíznalství. Exkurze: Odborné exkurze do vybraných výrobních a zkušebních organizací v rozsahu 15 výukových hodin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Semestrální práce
- 46 hodin za semestr
- Exkurze
- 15 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 37 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět seznamuje se základními poznatky z oblasti obecného zbožíznalství, v praktické části seznamuje s vybranými oblastmi specifického zbožíznalství - komoditní analýzy. Základní témata: Zboží a jeho atributy. Zbožíznalství. Klasifikace zboží. Kvalita produktu. Komplexní pojetí kvality. Význam kvality v tržním prostředí. Vliv sféry výroby a oběhu na kvalitu zboží. Obalové systémy. Značení produktů. Objektivní a subjektivní metody hodnocení kvality zboží. Vybrané komoditní analýzy.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti obecného a speciálního zbožíznalství.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Seminární práce
Požadavky k zápočtu: Vypracování a prezentace seminární práce v souladu se zadáním, účast na exkurzích. Požadavky ke zkoušce: Absolvování písemného testu s min 60 % úspěšností.
|
Doporučená literatura
|
-
The Rapid Alert System for Food and Feed 2016 Annual Report. Brussels, Belgie: European Commission, 2017.
-
Doležalová, H. Vybrané kapitoly ze zbožíznalství. E, 2014. ISBN 978-80-7394-444-5.
-
Dostálová, J. a Kadlec, P. Potravinářské zbožíznalství.
-
VEBER, J. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.
-
zákon. Zákon 59/98 Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku.
-
zákon. Zákon č. 242/2000 Sb. O ekologickém zemědělství.
-
zákon. Zákon 102/2001 Sb. O obecné bezpečnosti výrobků.
-
zákon. Zákon 110/97 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích.
-
zákon. Zákon 22/97 Sb. O technických požadavcích na výrobky.
|