Předmět: Zbožíznalství

« Zpět
Název předmětu Zbožíznalství
Kód předmětu KOD/ZBN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Doležalová Hana, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: 1. Obecné pojmy z oblasti zbožíznalství. Klasifikace zboží 2. Kvalita zboží 3. Vliv podnikových činností a oběhu na kvalitu zboží 4. Obalové systémy, obalové odpady 5. Legislativní a normativní aspekty kvality zboží 6. Hodnocení kvality zboží 7. Bezpečnost výrobků 8. Ekologicky šetrné produkty - potraviny 9. Ekologicky šetrná produkce - nepotraviny 10. Fairtrade produkce 11. - 14. Úvod do vybraných komodit Cvičení: Volně navazují na přednášková témata. V rámci seminářů jsou prezentovány individuálně a týmově zpracované semestrální práce z oblasti aplikovaného zbožíznalství. Exkurze: Odborné exkurze do vybraných výrobních a zkušebních organizací v rozsahu 15 výukových hodin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Semestrální práce - 46 hodin za semestr
  • Exkurze - 15 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 37 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět seznamuje se základními poznatky z oblasti obecného zbožíznalství, v praktické části seznamuje s vybranými oblastmi specifického zbožíznalství - komoditní analýzy. Základní témata: Zboží a jeho atributy. Zbožíznalství. Klasifikace zboží. Kvalita produktu. Komplexní pojetí kvality. Význam kvality v tržním prostředí. Vliv sféry výroby a oběhu na kvalitu zboží. Obalové systémy. Značení produktů. Objektivní a subjektivní metody hodnocení kvality zboží. Vybrané komoditní analýzy.
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti obecného a speciálního zbožíznalství.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Seminární práce

Požadavky k zápočtu: Vypracování a prezentace seminární práce v souladu se zadáním, účast na exkurzích. Požadavky ke zkoušce: Absolvování písemného testu s min 60 % úspěšností.
Doporučená literatura
  • The Rapid Alert System for Food and Feed 2016 Annual Report. Brussels, Belgie: European Commission, 2017.
  • Doležalová, H. Vybrané kapitoly ze zbožíznalství. E, 2014. ISBN 978-80-7394-444-5.
  • Dostálová, J. a Kadlec, P. Potravinářské zbožíznalství.
  • VEBER, J. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.
  • zákon. Zákon 59/98 Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku.
  • zákon. Zákon č. 242/2000 Sb. O ekologickém zemědělství.
  • zákon. Zákon 102/2001 Sb. O obecné bezpečnosti výrobků.
  • zákon. Zákon 110/97 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích.
  • zákon. Zákon 22/97 Sb. O technických požadavcích na výrobky.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Ekonomická fakulta Studijní plán (Verze): Obchodní podnikání (4) Kategorie: Ekonomie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní