Předmět: Základy jakosti

« Zpět
Název předmětu Základy jakosti
Kód předmětu KOD/ZJ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Doležalová Hana, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Kvalita 2. Národní politika kvality. Národní cena kvality 3. Legislativní a normativní aspekty kvality 4. Posuzování shody. Certifikace. Akreditované, autorizované a notifikované osoby. Regulovaná sféra 5. QMS - úvod 6. ISO řady 9000 7. TQM. Model Excelence EFQM 8. Specifické normy související s QMS. Integrované systémy řízení 9. CSR 10. Značky kvality. Ekoznačení produktů 11. Bioprodukce 12. Fair trade 13. Kvalita ve vazbě na vybrané komodity 14. Zápočet Cvičení: Rozvedení problematiky z přednášených témat. Samostatná vystoupení studentů, prezentace seminárních prací v PP na vyhlášená témata s diskusí. Odborné exkurze: Vybrané výrobní organizace a zkušební ústavy v rozsahu 12 výukových hodin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 28 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 18 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Kurz seznamuje studenty se základními aspekty kvality ve vztahu k aktivitám státu (národní politika kvality, národní cena kvality, legislativní aktivity, technická normalizace a posuzování shody), řízení kvality na úrovni organizací (management kvality, environmentální a bezpečnostní management), požadavkům spotřebitelů (bezpečnost produkce, značení produkce, ekologicky šetrná produkce) a vybraným komoditám (komoditní analýzy).
Studenti rozumí základním pojmům z oblasti kvality zejména v souvislosti s problematikou národní politiky kvality, technické normalizace, posuzování shody a systémů řízení kvality.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení

Požadavky k zápočtu: Vypracování a prezentace seminární práce v souladu se zadáním, účast na exkurzích a přednáškách odborníků z praxe. Požadavky ke zkoušce: Absolvování písemného testu s min 60 % úspěšností.
Doporučená literatura
  • ČSN EN ISO 14001:2016. Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem pro použití..
  • ČSN EN ISO 9000:2016. Systémy managementu jakosti - základní principy a slovník.
  • ČSN EN ISO 9001:2016. Systém managementu jakosti - požadavky.
  • Zákon 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků (ve znění pozdějších novelizací).
  • Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (ve znění pozdějších novelizací).
  • Doležalová, H. Základy jakosti. České Budějovice, 2012. ISBN 978-80-7394-339-4.
  • Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Ekonomická fakulta Studijní plán (Verze): Obchodní podnikání (4) Kategorie: Ekonomie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Ekonomická fakulta Studijní plán (Verze): Obchodní podnikání (4) Kategorie: Ekonomie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní