| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Štěrba Zdeněk, Ing. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Trendy v pěstování a ekonomický význam polních plodin v České republice (eventuálně v Evropě). Metody hodnotící růst a vývoj rostlin. Principy tvorby a redukce výnosu. Růst a vývoj obilnin a jejich výnosový potenciál. Pšenice, žito, ječmen, oves, tritikale, kukuřice, proso, čirok, pohanka - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Luskoviny - charakteristika, růst a vývoj, tvorba výnosu, fixace dusíku. Hrách, bob, fazol, sója, lupiny - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Olejniny - ekonomický význam, postavení v rostlinné produkci. Ozimá řepka, mák, slunečnice, minoritní olejniny - historie, biologie, odrůdy a osivo, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Ekonomický význam okopanin. Cukrovka, historie, pěstování v ČR a Evropě. Biologie, fotosyntéza a růst, odrůdy a osivo, podmínky tvorby výnosu, technologie pěstování, sklizeň a skladování. Brambory, historie, pěstování v ČR a Evropě. Biologická charakteristika, růst a vývoj bramboru, tvorba výnosu, odrůdy a sadba, pěstitelské technologie, sklizeň a skladování.
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Pozorování, Demonstrace, Praktická výuka
        
            
                    
                
                    
                    - Domácí příprava na výuku
                        - 40 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 40 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 70 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je poznání základních vlastností rostlinné výroby v podmínkách České republiky. Z každé skupiny plodin (obilniny, luskoviny, olejniny, okopaniny) jsou vybrány nejdůležitější zástupci na nichž jsou probrány základní pěstitelské principy. 
                 
                Během výuky student získá odborné a praktické základy pěstování majoritních polních plodiny pěstovaných v České republice.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Dosažená středoškolská znalost biologie a základních principů o rostlinné produkci. Předchozí studium základů pěstování polních plodin je výhodou, ale ne podmínkou zapsání předmětu.
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Písemná zkouška
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Účast na praktických cvičení, praktické dovednost poznávání polních plodin na úrovni semen a rostlin, zpracování seminární práce.
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    Martin J. H., Waldren R. P., Stamp D. L. Principles of Field Crop Production, 4th Edition, Pearson Prentice Hall, 954 p. (ISBN 0-13-025967-5). 2006. ISBN 0-13-025967-5.
                
 
            
                
                - 
                    Sheaffer C.C., Moncada K.M. Introduction to Agronomy: Food, Crops, and Environment, Second Edition. Delmar, Clifton Park, USA, 704 p., 2012. ISBN 978-1-1113-1233-6.
                
 
            
         
         
         
     |