Předmět: Enzymologie

« Zpět
Název předmětu Enzymologie
Kód předmětu KROV/ENZYM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Stupková Adéla, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do studia, struktura bílkovin. Vymezení rozsahu předmětu, základní pojmy a metody proteinové chemie. 2-3. Metody isolace a separace proteinů a enzymů - využití chromatografických metod v separaci proteinů; precipitace proteinů/enzymů dle jejich biochemických vlastností. Metody pro stanovení enzymových aktivit. 4-5. Elektroforetické analýzy proteinů - využití nativní a denaturační ELFO a 2D PAGE v charakterizaci, identifikaci a separaci různých typů enzymů/proteinů - stanovení molekulové hmotnosti, isoelektrického bodu, primární struktury apod. 6. Klasifikace a názvosloví enzymů. Rozdělení enzymů do tříd, systematické názvosloví, obecná charakterizace jednotlivých tříd enzymů. 7-8. Struktura a funkce enzymů, mechanismy enzymových reakcí. Konformace a kvarterní struktura enzymů, aktivní centra enzymů. Vztah enzymové a neenzymové katalýzy, energetická stránka katalýzy. Příklady mechanismu katalytického účinku enzymů. 9. Kinetika enzymových reakcí. Odvození rovnice Michaelise a Mentenové, zjištění hodnot KM a V. 10. Koenzymy. Klasifikace, charakterizace, modifikace, využití. 11. Inhibitory a aktivátory. Klasifikace, charakterizace, využití. Kinetika inhibice jednosubstrátových enzymových reakcí, reverzibilní a ireverzibilní inhibice, aktivátory, alosterické enzymy. 12. Imobilizace a stabilizace enzymů. Klasifikace nosičů a modifikujících polymerů, přehled metod pro imobilizaci enzymů, jejich využití. 13. Aplikace enzymů. Nejdůležitější aplikace enzymů (potravinářský průmysl, výroba biodetergentů, biosensory, organické syntézy, lékařství). Enzymové inženýrství. Obsah cvičení: Isolace a purifikace vybraných enzymů a stanovení jejich aktivity. Využití enzymů pro stanovení biologicky aktivních látek.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je úvod do problematiky aplikované enzymologie a proteomiky, seznámí se s klasifikací a charakterizací enzymů, jejich isolací a využitím.
Studenti se dovedou orientovat v problematice analýzy proteinů a enzymů, jejich charakterizaci, významu a využití.
Předpoklady
Standardní znalosti organické chemie

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí požadovaného objemu znalostí v rozsahu vymezeném zkouškou. Zvládnutí základních laboratorních technik analýzy bílkovin/enzymů.
Doporučená literatura
  • Uhlig,H.:. Enzyme arbeiten für uns. Carl Hanser Verlag, München, 1991..
  • Vodrážka,Z., Krechl,J. Bioorganická chemie. SNTL, Praha, 1991..
  • Vodrážka,Z., Rauch,P., Káš,J. Enyzmologie. VŠCHT Praha, 1991..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Kvalita zemědělských produktů (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Rostlinné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie - Živočišné (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní