Vyučující
|
-
Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
-
Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
-
Stupková Adéla, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do studia, struktura bílkovin. Vymezení rozsahu předmětu, základní pojmy a metody proteinové chemie. 2-3. Metody isolace a separace proteinů a enzymů - využití chromatografických metod v separaci proteinů; precipitace proteinů/enzymů dle jejich biochemických vlastností. Metody pro stanovení enzymových aktivit. 4-5. Elektroforetické analýzy proteinů - využití nativní a denaturační ELFO a 2D PAGE v charakterizaci, identifikaci a separaci různých typů enzymů/proteinů - stanovení molekulové hmotnosti, isoelektrického bodu, primární struktury apod. 6. Klasifikace a názvosloví enzymů. Rozdělení enzymů do tříd, systematické názvosloví, obecná charakterizace jednotlivých tříd enzymů. 7-8. Struktura a funkce enzymů, mechanismy enzymových reakcí. Konformace a kvarterní struktura enzymů, aktivní centra enzymů. Vztah enzymové a neenzymové katalýzy, energetická stránka katalýzy. Příklady mechanismu katalytického účinku enzymů. 9. Kinetika enzymových reakcí. Odvození rovnice Michaelise a Mentenové, zjištění hodnot KM a V. 10. Koenzymy. Klasifikace, charakterizace, modifikace, využití. 11. Inhibitory a aktivátory. Klasifikace, charakterizace, využití. Kinetika inhibice jednosubstrátových enzymových reakcí, reverzibilní a ireverzibilní inhibice, aktivátory, alosterické enzymy. 12. Imobilizace a stabilizace enzymů. Klasifikace nosičů a modifikujících polymerů, přehled metod pro imobilizaci enzymů, jejich využití. 13. Aplikace enzymů. Nejdůležitější aplikace enzymů (potravinářský průmysl, výroba biodetergentů, biosensory, organické syntézy, lékařství). Enzymové inženýrství. Obsah cvičení: Isolace a purifikace vybraných enzymů a stanovení jejich aktivity. Využití enzymů pro stanovení biologicky aktivních látek.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je úvod do problematiky aplikované enzymologie a proteomiky, seznámí se s klasifikací a charakterizací enzymů, jejich isolací a využitím.
Studenti se dovedou orientovat v problematice analýzy proteinů a enzymů, jejich charakterizaci, významu a využití.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti organické chemie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí požadovaného objemu znalostí v rozsahu vymezeném zkouškou. Zvládnutí základních laboratorních technik analýzy bílkovin/enzymů.
|
Doporučená literatura
|
-
Uhlig,H.:. Enzyme arbeiten für uns. Carl Hanser Verlag, München, 1991..
-
Vodrážka,Z., Krechl,J. Bioorganická chemie. SNTL, Praha, 1991..
-
Vodrážka,Z., Rauch,P., Káš,J. Enyzmologie. VŠCHT Praha, 1991..
|