Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Tématické okruhy: 1. Lukařství a pastvinářství jako praktický a vědní obor (historický vývoj a současný stav v ČR a v celosvětovém kontextu). 2. Všeobecná charakteristika, rozšíření a význam travních porostů. Podmínky uplatnění travinného biomu. 3. Biologické a ekologické základy lukařství a pastvinářství. Abiotické prvky travních ekosystémů. 4. Biotické prvky travních porostů. Dynamika travního společenstva. 5. Ekologická a pícninářská charakteristika nejdůležitějších lučních druhů. Bioindikační uplatnění jednotlivých složek travního ekosystému. 6. Způsoby hodnocení a třídění travních porostů. Floristicko-cenologická klasifikace travních porostů. 7. Fyziognomicko-floristická klasifikace travních porostů. Ekologická a pícninářská charakteristika jednotlivých porostových typů. 8. Vliv obhospodařování (sečení, mulčování) na travní porosty, jejich produktivitu, biodiverzitu a kvalitu. 9. Zlepšování porostové skladby lučních a pastevních porostů, přísevy, vhodné druhy pro přísevy. 10. Základy výživy travních porostů. Minerální a organické hnojení travních porostů. 11. Vliv pastvy na jednotlivé druhy pastevních porostů a na travní ekosystém. 12. Vhodné systémy a způsoby pastvy, zatížení pastvin. 13.. Ekologicko-ekonomická syntéza v lukařství a pastvinářství.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze
- Exkurze
- 8 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 35 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů a praktických postupů v lukařství a pastvinářství včetně prevence rizik a harmonizace produkčních a mimoprodukčních funkcí travních porostů. Získání poznatků v oblasti obhospodařování, výživy, přísevů a využití lučních porostů, pastevního využívání travních porostů, systémů a zásad pastvy. Získání základních poznatků z ekologie lučních a pastevních porostů a ekosystémových funkcí lučních a pastevních porostů.
Studenti se budou orientovat v problematice typologické klasifikace a kategorizace travních porostů, jejich zakládání formou výsevů či přísevů, hnojení, ošetřování a využívání, včetně hodnocení kvality biomasy a způsobů její konzervace. Získají teoretické i praktické znalosti o vhodných způsobech pastevního využívání travních porostů. Získají teoretické poznatky k rozvíjení mimoprodukčních funkcí travních porostů.
|
Předpoklady
|
Absolvování předmětu pícninářství. Standardní znalosti z biologie, botaniky, ekologie, pedologie a výživy zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Absolvování cvičení, účast na terénní exkurzi, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
|
Doporučená literatura
|
-
Begon,M., Harper,J.L.,Townsend,C.R. Ekologie. Olomouc, UP, 1997.
-
Klimeš,F. Lukařství a pastvinářství. Č.Budějovice, ZF JU, 2004.
-
Mrkvička,J. Pastvinářství. Praha,AF ČZU, 1998.
-
Skládanka, J. a kol. Pastva skotu. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-145-1.
-
Skládanka, J. a kol. Pícninářství. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-111-6.
|