Předmět: Pěstování minoritních a speciálních plodin

« Zpět
Název předmětu Pěstování minoritních a speciálních plodin
Kód předmětu KROV/PMSP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Štěrba Zdeněk, Ing. Ph.D.
  • Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
  • Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
  • Stupková Adéla, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Biologie, růst a vývoj, odrůdová skladba, pěstitelská technologie a podmínky pro pěstování minoritních obilnin a pseudoobilnin (pšenice tvrdá, pšenice špalda, pohanka, proso, čirok, amarant). Podmínky pro pěstování, biologie a technologie pěstování minoritních luskovin (bob, lupiny, čočka, fazol). Biologie a problematika pěstování sóji v ČR. Biologie a pěstování hořčic a ostatních alternativních olejnin - jejich využití. Biologie, pěstitelská technologie a zpracování přadného a olejného lnu. Pěstování technického konopí. Význam, biologie, přírodní podmínky a pěstování chmelu - problematika chmelnic jako trvalých kultur. Biologie a pěstování topinamburu - možnosti zpracování a využití hlíz. Pěstování a biologie čekanky a ostatních bulevnatých okopanin (krmná řepa, mrkev aj.).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Exkurze - 6 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získat znalosti o významu, biologii a pěstitelské technologii minoritních a speciálních plodin, které jsou pěstovány v podmínkách ČR.
Studenti se dovedou orientovat v problematice minoritních a speciálních plodin - přehled pěstovaných druhů, znalost jejich významu, biologie, pěstitelské technologie a možností využití.
Předpoklady
Základní znalosti o pěstování polních plodin.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Absolvování cvičení a výukových exkurzí, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Hosnedl, V., Vašák, J., Mečiar, L. a kol. Rostlinná výroba - II (Luskoviny, olejniny). ČZU Praha, 1998.
  • Jůzl, M., Pulkrábek, J., Diviš, J. a kol. Rostlinná výroba - III. (Okopaniny). 1. vyd.,. MZLU Brno, 2000.
  • Martin, J. H., Waldren, R. P., Stamp D. L. Principles of field crop production. New Jersey, 2002. ISBN 0-13-025967-5.
  • Moudrý J. a kol. Alternativní plodiny. ProfiPress, Praha, 2011.
  • Petr, J., Húska, J. a kol.:. Speciální produkce rostlinná - I. (Obecná část a obilniny). AF ČZU Praha, 1997. ISBN 80-213-0152-X.
  • Šnobl, J. a kol. Rostlinná výroba IV. (Chmel, len, konopí). ČZU Praha, 2004.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Kvalita zemědělských produktů (2017) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní