Předmět: Pícnininářství na orné půdě a funkce pícních cenóz

« Zpět
Název předmětu Pícnininářství na orné půdě a funkce pícních cenóz
Kód předmětu KROV/PPC
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Skládanka Jiří, prof. Ing. Ph.D.
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Hlavní polní pícniny, jetel luční, vojtěška setá. Doplňkové polní pícniny - jetel nachový, vičenec vikolistý, jetel zvrhlý, štírovník růžkatý. Doplňkové a minoritní jeteloviny vhodné do pícních směsí a do trvalejších porostů v podmínkách vodního deficitu. Agrotechnika, výživa, sklizeň a konzervace pícnin a pícní biomasy. Význam a volba odrůd pícnin s ohledem na pěstitelské podmínky. Jetelovinotravní směsi, jejich skladba, agrotechnika a uplatnění. Produkční a mimoprodukční funkce pícnin, působení na půdní prostředí a vodní režim půd. Obsah bude dále zaměřen podle tématu doktorské práce, s využitím vědecké literatury a databází.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 50 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 100 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 100 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je zvládnutí teoretických poznatků o ekologických požadavcích, rajonizaci, agrotechnice a sklizni polních pícnin jak hlavních, tak minoritních a doplňkových a o významu jejich pěstování pro agroekosystém a pro produkci pícní biomasy.
Schopnost práce s vědeckou literaturou včetně zahraniční. Schopnost analýzy a syntézy studované problematiky.
Předpoklady
Absolvování a úspěšné ukončení magisterského (inženýrského) studia.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Student musí prokázat teoretické znalosti studované předmětné problematiky formou ústní, případně kombinované zkoušky. Požadavkem může být též prokázání znalostí v zápočtovém testu, nebo odevzdání semestrální práce v požadovaném rozsahu.
Doporučená literatura
  • Míka, V., Čermák, B., Jeroch, H., Pozdíšek, J., Kohoutek, A., Nerušil, P., Kobes, M., Odstrčilová, V. Green forage and ensiled green forage. VÚRV Praha Ruzyně - VSTE Jevíčko, 92 s., 2010. ISBN 978-80-7427-052-9.
  • Skládanka, J. a kol. Pícninářství. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-111-6.
  • Svobodová, M., Hakl, J., Peterová, J. Normativy zemědělských výrobních technologií. Kapitoly jetel luční a vojtěška setá.. Praha: UZPI Praha, 181s., 2006. ISBN 80-7271-164-4.
  • Šimek M., Elhottová D., Fuksa P., Hynšt J., Kobes M., Kvítek T., Malý S., Moudrý J., Rozsypal R., Tajovský K. Živá půda. Praktický Manuál. Kapitoly pícniny a travní porosty. 1. vyd. Eč. 12693. Academia, Praha, 323 s., 2021. ISBN 978-80-200-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální produkce rostlinná (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální produkce rostlinná (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -