Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Postavení pícninářství ve světě a v ČR, výměry hlavních pícních plodin. Význam pícní biomasy ve výživě hospodářských zvířat. Rozdělení pícních porostů, přehled pícních druhů. Jednoleté a víceleté pícniny. Hlavní jednoleté pícniny - silážní kukuřice, čirok sudánský, oves setý, hrách setý, krmné brukvovité plodiny a krmné okopaniny. Víceleté pícniny. Morfologie a anatomie pícních trav a jetelovin. Jeteloviny - vojtěška setá, jetel luční a jetel plazivý. Barevné a doplňkové jeteloviny. Pícní trávy - pět základních druhů, doplňkové, vybrané biodiagnostické a plevelné druhy. Luční a pastevní porosty a jejich využití. Ontogeneze pícních druhů a její vztah ke kvalitě. Kvalita píce a metody jejího hodnocení. Způsoby sklizně a konzervace píce.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 65 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 35 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů i praktických postupů při pěstování a využívání pícních druhů a cenóz včetně otázek jejich uplatnění při trvale udržitelném hospodaření v krajině. Získání teoretických znalostí a praktických dovedností v následujících tématech: Postavení a význam pícninářství v zemědělství a při ochraně a tvorbě krajiny. Vývojové směry a perspektivy pícninářství v ČR a ve světě. Kvantitativní, kvalitativní, ekologické a ekonomické požadavky na pícní druhy a cenózy. Význam, uplatnění, biologické vlastnosti, ekologické požadavky, produkční a kvalitativní charakteristiky a pěstitelské postupy u jednoletých pícnin (kukuřice na siláž a na zelené krmení, pícní obiloviny, luskoviny a luskovinoobilné směsky, brukvovité pícniny, krmné okopaniny a meziplodiny) a u víceletých pícních cenóz (vojtěška, jetele luční, jetel plazivý a další druhy jetelovin, pícní trávy a jetelovinotravní směsi). Všeobecná charakteristika, význam a uplatnění travních porostů v krmivové základně a v krajině. Biologická a ekologická východiska obhospodařování travních porostů. Obhospodařování a využívání travních porostů. Ekologicko-ekonomická syntéza v pícninářství.
Studenti se budou orientovat v problematice zakládání pícních porostů, jejich ošetřování a využití, sklizni a konzervaci pícní biomasy a jejího využití ve výživě přežvýkavců. Současně získají praktické dovednosti i teoretické znalosti pro určování pícních druhů a jejich osiv.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti biologie, botaniky, pedologie, zootechniky a výživy zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Kombinovaná zkouška
Absolvování cvičení, vypracování herbáře a sbírky semen a plodů trav a jetelovin, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
|
Doporučená literatura
|
-
Pelikán, J., Hýbl, M. a kol. Rostliny čeledi Fabaceae LINDL. (bobovité) České republiky. ZV VÚP Troubsko, 2012. ISBN 978-80-905080-2-6.
-
Skládanka, J. a kol. Pastva skotu. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-145-1.
-
Skládanka, J. a kol. Pícninářství. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-111-6.
-
Šantrůček a kol. Základy pícninářství. AF ČZU Praha, 2001.
-
Velich,J. et al. Pícninářství. Praha, AF VŠZ, 1994.
-
Veselá,M. et al. Návody ke cvičení z pícninářství. Praha, AF VŠZ, 1994.
|