Předmět: Pícninářství

« Zpět
Název předmětu Pícninářství
Kód předmětu KROV/QPCN
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kobes Milan, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Postavení pícninářství ve světě a v ČR, výměry hlavních pícních plodin. Význam pícní biomasy ve výživě hospodářských zvířat. Rozdělení pícních porostů, přehled pícních druhů. Jednoleté a víceleté pícniny. Hlavní jednoleté pícniny - silážní kukuřice, čirok sudánský, oves setý, hrách setý, krmné brukvovité plodiny a krmné okopaniny. Víceleté pícniny. Morfologie a anatomie pícních trav a jetelovin. Jeteloviny - vojtěška setá, jetel luční a jetel plazivý. Barevné a doplňkové jeteloviny. Pícní trávy - pět základních druhů, doplňkové, vybrané biodiagnostické a plevelné druhy. Luční a pastevní porosty a jejich využití. Ontogeneze pícních druhů a její vztah ke kvalitě. Kvalita píce a metody jejího hodnocení. Způsoby sklizně a konzervace píce.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 65 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 35 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů i praktických postupů při pěstování a využívání pícních druhů a cenóz včetně otázek jejich uplatnění při trvale udržitelném hospodaření v krajině. Získání teoretických znalostí a praktických dovedností v následujících tématech: Postavení a význam pícninářství v zemědělství a při ochraně a tvorbě krajiny. Vývojové směry a perspektivy pícninářství v ČR a ve světě. Kvantitativní, kvalitativní, ekologické a ekonomické požadavky na pícní druhy a cenózy. Význam, uplatnění, biologické vlastnosti, ekologické požadavky, produkční a kvalitativní charakteristiky a pěstitelské postupy u jednoletých pícnin (kukuřice na siláž a na zelené krmení, pícní obiloviny, luskoviny a luskovinoobilné směsky, brukvovité pícniny, krmné okopaniny a meziplodiny) a u víceletých pícních cenóz (vojtěška, jetele luční, jetel plazivý a další druhy jetelovin, pícní trávy a jetelovinotravní směsi). Všeobecná charakteristika, význam a uplatnění travních porostů v krmivové základně a v krajině. Biologická a ekologická východiska obhospodařování travních porostů. Obhospodařování a využívání travních porostů. Ekologicko-ekonomická syntéza v pícninářství.
Studenti se budou orientovat v problematice zakládání pícních porostů, jejich ošetřování a využití, sklizni a konzervaci pícní biomasy a jejího využití ve výživě přežvýkavců. Současně získají praktické dovednosti i teoretické znalosti pro určování pícních druhů a jejich osiv.
Předpoklady
Standardní znalosti biologie, botaniky, pedologie, zootechniky a výživy zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Kombinovaná zkouška

Absolvování cvičení, vypracování herbáře a sbírky semen a plodů trav a jetelovin, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Pelikán, J., Hýbl, M. a kol. Rostliny čeledi Fabaceae LINDL. (bobovité) České republiky. ZV VÚP Troubsko, 2012. ISBN 978-80-905080-2-6.
  • Skládanka, J. a kol. Pastva skotu. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-145-1.
  • Skládanka, J. a kol. Pícninářství. Mendelu Brno, 2014. ISBN 978-80-7509-111-6.
  • Šantrůček a kol. Základy pícninářství. AF ČZU Praha, 2001.
  • Velich,J. et al. Pícninářství. Praha, AF VŠZ, 1994.
  • Veselá,M. et al. Návody ke cvičení z pícninářství. Praha, AF VŠZ, 1994.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agroekologie (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní