Předmět: Speciální fytopatologie

« Zpět
Název předmětu Speciální fytopatologie
Kód předmětu KROV/SFYT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bohatá Andrea, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Onemocnění zemědělských plodin (obilniny, luskoviny, okopaniny, olejniny, zelenina, ovocné dřeviny a réva vinná) se zaměřením na původce onemocnění, příznaky a průběh onemocnění, zdroje inokula a způsoby přežívání patogenů v prostředí, přenos a šíření patogenů, vlivu biotických a abiotických faktorů na výskyt a vývoj chorob, diagnostika původců onemocnění plodin, způsoby a metody ochrany rostlin proti infekčním chorobám (agrotechnické, fyzikální, mechanické, chemické, biologické).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s nejvýznamnějšími chorobami základních skupin pěstovaných zemědělských plodin.
Studenti se dovedou orientovat v oblasti původců onemocnění rostlin způsobujících onemocnění hospodářských plodin.
Předpoklady
Standardní znalosti biologie a mikrobiologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Agrios G. Plant Pathology. Elsevier Academic Press, 2005, pp. 935..
  • Butt T.M., Jackson C., Magan N. Fungi as biocontrol agents - progress, problems and potential. CAB International, Wallingford, UK, 2001, s. 23-69..
  • Ciancio A., Mukerji K.G. Integrated Management of Diseases Caused by Fungi, Phytoplasma and Bacteria, Vol. 3. Springer Science and Bussiness Media B.V., pp. 419..
  • Esser K., Lemke P.A. The Mycota XI.-Agricultural Applications. Springer, Verlag Berlin Heidelberg, pp 388..
  • Häni F., Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner K., Vorlet M. Obrazový atlas chorob a škůdců polních plodin. Scientia, Praha..
  • Hluchý M., Ackermann P., Zacharda M., Bagar M., Jetmarová E., Vaněk G., Szöke L., Plíšek B. Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont laboratory, Brno, s. 498..
  • Kazda J., Mikulka J., Prokinová E. Encyklopedie ochrany rostlin. Praha: Profi Press s.r.o., 400 s..
  • Kůdela V., Bartoš P., Čača Z., Dirlbek J., Frič F., Lebeda A., Šebesta J., Ulrychová M., Valášková E., Veselý D. Obecná fytopatologie. Academica, Praha, 387..
  • Rod J., Hluchý M., Zavadil K., Prášil J., Somssich I., Zacharda M. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont laboratory, Brno..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní