Předmět: Tvorba výnosu a kvality rostlinné produkce

« Zpět
Název předmětu Tvorba výnosu a kvality rostlinné produkce
Kód předmětu KROV/TVKRP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Štěrba Zdeněk, Ing. Ph.D.
  • Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
  • Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod - Rostlinná produkce: výnos versus kvalita (základní pojmy); Fyziologické základy tvorby výnosu polních plodin; Tvorba kvality rostlinné produkce; Genotyp - potenciál výnosu a kvality; Stresové reakce rostlin - abiotické a biotické stresory; Fyziologicky aktivní látky a omezování stresu polních plodin; Tvorba výnosu úzkořádkových obilnin; Tvorba kvality úzkořádkových obilnin; Tvorba výnosu a kvality u kukuřice na zrno a na siláž; Tvorba výnosu a kvality luskovin; Tvorba výnosu a kvality řepky; Tvorba výnosu a kvality máku a slunečnice; Tvorba výnosu a kvality cukrové a krmné řepy; Tvorba výnosu a kvality bramboru.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze, Případová studie
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Exkurze - 30 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získat obecné znalosti o utváření výnosu a kvality v rámci pěstitelského procesu hlavních plodin s ohledem na specifický vliv technologie pěstování a podmínek prostředí.
Studenti se dovedou orientovat v problematice tvorby výnosu a kvality rostlinné produkce.
Předpoklady
Absolvování předmětu pěstování rostlin.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Absolvování exkurzí, vypracování, seminární práce a zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Hosnedl, V., Vašák, J., Mečiar, L. a kol. Rostlinná výroba - II (Luskoviny, olejniny). ČZU Praha, 1998.
  • Jůzl, M., Pulkrábek, J., Diviš, J. a kol. Rostlinná výroba - III. (Okopaniny). 1. vyd.,. MZLU Brno, 2000.
  • Petr, J. et al. Tvorba výnosu hlavních polních plodin.. SZN Praha, 1980.
  • Petr, J. a kol. Počasí a výnosy. SZN Praha, 1987.
  • Petr, J., Húska, J. a kol.:. Speciální produkce rostlinná - I. (Obecná část a obilniny). AF ČZU Praha, 1997. ISBN 80-213-0152-X.
  • Procházka S. a kol. Regulátory rostlinného růstu. Academia, Praha, 395 s.. 1997.
  • Prugar J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Kvasný průmysl, Praha, 2008.
  • Smith, D. L., Hamel, C. Crop Yield - Physiology and Processes. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní