Předmět: Zelinářství

« Zpět
Název předmětu Zelinářství
Kód předmětu KROV/ZELI
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
  • Bárta Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Pexová Kalinová Jana, doc. Ing. Ph.D.
  • Štěrba Zdeněk, Ing. Ph.D.
  • Tonka Tomáš, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Pěstování zeleniny v ČR v porovnání s EU. Rozmnožování zeleniny, způsoby zakládání a ošetřování porostů. Hnojení a výživa jednotlivých druhů zelenin. Osevní postupy v zelinářství v polních podmínkách a ve sklenících sklizeň zeleniny. Pěstování zelenin košťálových, kořenových, plodových a cibulových, listových a vytrvalých

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získat základní znalosti o významu, biologii a pěstování hlavních druhů zelenin, které lze pěstovat v podmínkách ČR.
Studenti se dovedou orientovat v problematice pěstování zelenin v podmínkách ČR.
Předpoklady
Znalosti z oblasti biologie rostlin.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Absolvování cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Bartoš J. a kol. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj, Praha, 2000, 323 s..
  • Petříková, K. et al. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. ProfiPress, Praha, 2006..
  • Rod J. et al. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny, Brno, Biocont Laboratory ve spolupráci se Semo Smržice, 2005, 392 s..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr