Předmět: Technologie a technika pro živočišnou výrobu

« Zpět
Název předmětu Technologie a technika pro živočišnou výrobu
Kód předmětu KZT/TTPZV
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Smutný Dominik, Ing.
  • Smutný Luboš, Ing. Ph.D.
  • Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
  • Findura Pavol, prof. Ing. Ph.D.
  • Šístková Marie, Ing. CSc.
  • Stehlík Radim, Ing. Mgr.
Obsah předmětu
1. Úvodní hodina. 2. a 3. Chov hospodářských zvířat: vybraná teoretická východiska a metody. Vybrané teoretické aspekty chovu hospodářských zvířat a jejich souvislost s technologickými řešeními. 4. Požadavky na systémy ustájení v intenzivních chovech zvířat. Požadavky na welfare zvířat v intenzivních chovech, systémy ustájení. 5. Zařízení pro systémy ustájení v intenzivních chovech skotu. 6. Zařízení pro systémy ustájení v intenzivních chovech prasat a drůbeže. 7. Technologie a technika pro krmení skotu. 8. Technologie a technika pro krmení prasat a drůbeže. 9. Technologie odklizu a skladování exkrementů v chovech skotu. 10. Technologie odklizu a skladování exkrementů v chovech prasat a drůbeže. 11. Zařízení pro ošetření nadojeného mléka. Teoretická východiska a praktické aplikace. 12. Stroje a zařízení pro pastevní technologie. 13. Teoretické aspekty mikroklimatu stájových objektů v intenzivních chovech. Větrací systémy a klimatizace stájových objektů. 14. Časová rezerva

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 55 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit vědomosti v oblasti technologie chovu a techniky využívané ve vybraných oblastech živočišné výroby. Studenti si absolvováním předmětu prohloubí svoje teoretické vědomosti a metodologii v oblasti technologie a techniky pro živočišnou produkci. V rámci cvičení a seminářů se naučí tyto teoretické poznatky aplikovat na konkrétních situacích z praxe.
Student je schopen aplikovat poznatky získané během studia vymezené v části Obsah
Předpoklady
Studenti si absolvováním předmětu prohloubí svoje teoretické vědomosti a metodologii v oblasti technologie a techniky pro živočišnou produkci. V rámci cvičení a seminářů se naučí tyto teoretické poznatky aplikovat na konkrétních situacích z praxe.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Aktivní účast na cvičeních, odevzdání seminární práce, znalost odpřednášeného učiva
Doporučená literatura
  • Andrt, M. Technika a technologie pro chov zvířat. ČZU v Praze, Provozně ekonomická fakulta, 2011. ISBN 978-80-213-2164-9.
  • Doležal, O., Staněk, S. Chov dojeného skotu. Praha, 2015. ISBN 978-80-86726-70-0.
  • Gálik, R. a kol. Technika pre chov zvierat. SPU Nitra, 2015.
  • Pretty, J. Sustainable agriculture and food.. London: Earthscan, 2008. ISBN 978-1-84407-408-2.
  • Přikryl, M. Technologická zařízení staveb živočišné výroby. Praha: Tempo PressII, 1997. ISBN 80-901052-0-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr