Vyučující
|
-
Smutný Dominik, Ing.
-
Smutný Luboš, Ing. Ph.D.
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
-
Findura Pavol, prof. Ing. Ph.D.
-
Šístková Marie, Ing. CSc.
-
Stehlík Radim, Ing. Mgr.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvodní hodina. 2. a 3. Chov hospodářských zvířat: vybraná teoretická východiska a metody. Vybrané teoretické aspekty chovu hospodářských zvířat a jejich souvislost s technologickými řešeními. 4. Požadavky na systémy ustájení v intenzivních chovech zvířat. Požadavky na welfare zvířat v intenzivních chovech, systémy ustájení. 5. Zařízení pro systémy ustájení v intenzivních chovech skotu. 6. Zařízení pro systémy ustájení v intenzivních chovech prasat a drůbeže. 7. Technologie a technika pro krmení skotu. 8. Technologie a technika pro krmení prasat a drůbeže. 9. Technologie odklizu a skladování exkrementů v chovech skotu. 10. Technologie odklizu a skladování exkrementů v chovech prasat a drůbeže. 11. Zařízení pro ošetření nadojeného mléka. Teoretická východiska a praktické aplikace. 12. Stroje a zařízení pro pastevní technologie. 13. Teoretické aspekty mikroklimatu stájových objektů v intenzivních chovech. Větrací systémy a klimatizace stájových objektů. 14. Časová rezerva
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 55 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je prohloubit vědomosti v oblasti technologie chovu a techniky využívané ve vybraných oblastech živočišné výroby. Studenti si absolvováním předmětu prohloubí svoje teoretické vědomosti a metodologii v oblasti technologie a techniky pro živočišnou produkci. V rámci cvičení a seminářů se naučí tyto teoretické poznatky aplikovat na konkrétních situacích z praxe.
Student je schopen aplikovat poznatky získané během studia vymezené v části Obsah
|
Předpoklady
|
Studenti si absolvováním předmětu prohloubí svoje teoretické vědomosti a metodologii v oblasti technologie a techniky pro živočišnou produkci. V rámci cvičení a seminářů se naučí tyto teoretické poznatky aplikovat na konkrétních situacích z praxe.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Aktivní účast na cvičeních, odevzdání seminární práce, znalost odpřednášeného učiva
|
Doporučená literatura
|
-
Andrt, M. Technika a technologie pro chov zvířat. ČZU v Praze, Provozně ekonomická fakulta, 2011. ISBN 978-80-213-2164-9.
-
Doležal, O., Staněk, S. Chov dojeného skotu. Praha, 2015. ISBN 978-80-86726-70-0.
-
Gálik, R. a kol. Technika pre chov zvierat. SPU Nitra, 2015.
-
Pretty, J. Sustainable agriculture and food.. London: Earthscan, 2008. ISBN 978-1-84407-408-2.
-
Přikryl, M. Technologická zařízení staveb živočišné výroby. Praha: Tempo PressII, 1997. ISBN 80-901052-0-3.
|