| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Havrdová Nikola, Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
                
 
            
                - 
                    Beran Jan, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Zásady chovu zvířat v ekologickém systému hospodaření včetně legislativy. Podmínky konverze z konvenčních chovů. Filosofie a etika chovu zvířat v podmínkách ekologického hospodaření. Biologické a etologické požadavky zvířat na systémy ustájení. Vhodnost plemen pro ekologické zemědělství. Specifika výživy jednotlivých druhů hospodářských zvířat z hlediska přirozených potřeb. Užitkovost, dlouhověkost a zdraví zvířat. Pastva a ekologický význam pastvy při udržování a tvorbě krajiny. Přirozené způsoby chovu skotu, ovcí, koz, koní, prasat a drůbeže z hlediska jejich welfare. Ekonomika chovu zvířat v ekologickém zemědělství. Bioprodukty, biopotraviny, jejich finalizace, certifikace, marketing.
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
        
            
                    
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 90 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 39 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 11 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zápočet
                        - 10 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je seznámit studenty s filozofickými, biologickými a etologickými aspekty ekologického systému chovu hospodářských zvířat jako producenta biopotravin, ochránce životního prostředí a ekologické stability krajiny. Hlavní pozornost bude věnována systémům chovu odpovídající přirozeným požadavkům zvířat, etice chovu a jejich welfare s cílem dosažení optimální užitkovosti a vysoké dlouhověkosti zvířat.
                 
                Studenti získají specifické znalosti u jednotlivých druhů hospodářských zvířat při jejich chovu v podmínkách  ekologickém systému hospodaření.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Základní znalosti chovu jednotlivých druhů hospodářských zvířat.
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Kombinovaná zkouška, Seminární práce
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Aktivní účast na výuce
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    Zákon o ekologickém zemědělství v platném znění. 
                
 
            
                
                - 
                    Hulsen, J. Cow signals. Profi Press Praha, 2007. ISBN 978-80-86726-44-1.
                
 
            
                
                - 
                    Kolacz, R. et al. Higiena i dobrostan zwierat. Wydawvictwo Uniwersitetu przyrodniczegowe Wroclaviu, 2019. ISBN 978-83-7717-319-0.
                
 
            
                
                - 
                    ŠARAPATKA, Bořivoj a Jiří URBAN. Organic agriculture.. Prague: IAEI, 2009. ISBN 9788086671697.
                
 
            
                
                - 
                    Vaarst M. et al. Animal Health and Welfare in Organic Agriculture.. London, CABI Publishing, 2004. 
                
 
            
                
                - 
                    Webster, J. Animal Welfare: Cool Eye Towards Eden. Wiley-Blackwell, 1995. ISBN 978-0-632-03928-9.
                
 
            
                
                - 
                    Willmer, P. et al. Enviromental Physiology of Animals. Blackwell Publishing, United Kingdom, 2005. ISBN 1-4051-0724-3.
                
 
            
         
         
         
     |