Vyučující
|
-
Havrdová Nikola, Ing. Ph.D.
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
|
Obsah předmětu
|
Definice welfare a metody jeho hodnocení; Hygiena stájového prostředí - fyzikální, chemické a biologické vlastnosti stájového prostředí; Mikroklima - parametry, hodnocení, měření; hygiena půdy; hygiena vody; hygiena krmiv a výživy - poruchy zdraví nutričního původu, mikrobiální a toxické vlivy krmiv, intoxikace z výživy, hygiena uskladnění a hodnocení krmiv; Asanace prostředí - desinfekce, desinsekce, deratizace, asanační služby; Hygiena staveb; Prevence chorob - zdraví zvířat, choroba, choroby zvířat; Ekonomika zdraví; Zoonózy; Farmakologie v chovatelské praxi.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Příprava na zkoušku
- 70 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 52 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámení studentů se základními poznatky o welfare, zoohygieně a biosecuritě hospodářských a volně žijících zvířat a zvířat ze zájmových chovů zoologických zahrad.
Získání základních poznatků o welfare, zoohygieně a biosecuritě hospodářských a volně žijících zvířat a zvířat ze zájmových chovů zoologických zahrad.
|
Předpoklady
|
Nejsou stanoveny
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce
Absolvování výuky (maximálně 2 omluvené absence) a získání zápočtu.
|
Doporučená literatura
|
-
Zákon na ochranu zvířat proti týrání.
-
Hulsen, J. Cow signals. Praha, Profi Pres s r.o., 2011.
-
Kolacz, R. et al. Higiena i dobrostan zwierat. Wydawvictwo Uniwersitetu przyrodniczegowe Wroclaviu, 2019. ISBN 978-83-7717-319-0.
-
Novák, P. et al. Principles of Animal Health and Management in Zoological Gardens. České Budějovice, University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, 2017. ISBN 978-80-7403-175-5.
-
Novák, P. et Šoch, M. Principles of correct handling of animals. Faculty of Agriculture, University of South Bohemia, 2014. ISBN 978-80-7394-458-2.
-
Pšenka, M. et al. Analysis of Noise in Different Types of Milking Equipment. University of South Bohemia in Č. Budějovice, Faculty of Agriculture, 2018. ISBN 978-80-7394-721-7.
-
Vaarst, M. et al. Animal Health and Welfare in Organic Agriculture.. London, CABI Publishinh.
-
Webster, J. A Cool Eye Towards Eden. Wiley-Blackwell, 1995. ISBN 978-0-632-03928-9.
-
Willmer, P. et al. Enviromental Physiology of Animals. Blackwell Publishing, United Kingdom, 2005. ISBN 1-4051-0724-3.
|