Předmět: Biotechnologie ve výživě hospodářských zvířat

« Zpět
Název předmětu Biotechnologie ve výživě hospodářských zvířat
Kód předmětu KZVE/BVHZ
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lád František, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Krmivářská technologie, esenciální nutriční faktory. Význam dusíkatých látek ve výživě zvířat, význam aminokyselin a biologická hodnota krmiv. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny, biologicky účinné látky, makroprvky. Konzervace krmiv, úprava krmiv a biotechnologie. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Tvorba krmných dávek - sestavování a výpočet krmných norem, optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat. Bilance pro hospodářská zvířata v zemědělském podniku. Vliv výživy a krmení na ekonomiku výroby živočišného produktu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální příprava ke zkoušce, Individuální konzultace s vyučujícím
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 59 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 55 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit doktorandy s vhodnými metodami a postupy hodnocení u hlavních zemědělských plodin, sestavováním krmných dávek pro jednotlivé kategorie zvířat s využitím přirozených biotechnologických postupů přípravy konzervačních látek, stimulačních přídavků a pod. Doktorandi se mohou v rámci předmětu specializovat, podle zadání doktorské práce, na hodnocení nutričních parametrů, antinutričních látek v čerstvém a konzervovaném stavu. Dále se mohou orientovat na vliv jednotlivých živin na parametry užitkovosti a reprodukce, jak u přežvýkavců tak i u nepřežvýkavých zvířat. Dále je možné soustředit se na klasické a ekologické systémy výživy jednotlivých druhů zvířat. Speciálními úseky jsou přídavky minerálních látek, vitaminů a aditivních látek do krmných diet pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat a pro konzervaci píce.
Student se dovede samostatně orientovat v dané problematice a získané poznatky je schopen využít při své vědecké činnosti či další praxi.
Předpoklady
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Analýza výkonů studenta

Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
Doporučená literatura
  • Čermák, B. a kol. Pěstování a využití objemných krmiv pro zvířata a ochranu životního prostředí. Vědecká publikace pro IVV MZe. Praha, UZPI, 2004.
  • Čermák, Bohuslav; Cempírková, Růžena,; Jeroch, Heinz,; Kalinová, Jana,; Kobes, Milan,; Kohoutek, Alois; Kroupová, Vlasta,; Lád, František,; Míka, Václav,; Nerušil, Pavel; Podsedníček, Milan; Pozdíšek, Jan,; Steinhöfel, Olaf; Štěrba, Zdeněk,; Trávníček, Jan. Krmiva konvenční a ekologická = feedstuffs conventional and ecological : vědecká monografie. 1. vydání. Č. Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2008. ISBN 978-80-7394-141-3.
  • Čermák, Bohuslav,; Jančík, Filip. Kvalita bioprodukce (faktory, které ji ovlivňují) : sborník ze semináře dne 29. listopadu 2005. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU : Ministerstvo zemědělství ČR, 2005. ISBN 80-7040-824-3.
  • Čermák, Bohuslav. Sborník z mezinárodního semináře dne 2. listopadu 2005 na téma Kvalita konzervovaných krmiv a jejich použití. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2005. ISBN 80-7040-823-5.
  • Čermák, Bohuslav. Vliv kvality krmiv na produkci a zdravotní nezávadnost mléka a masa. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2004. ISBN 80-7040-744-1.
  • Fuller, M.F. The encyclopedia of farm animal nutrition. 1. ed. Wallingford : CABI Publishing, 2004. ISBN 0-85199-369-9.
  • Givens, D. I. Forage evaluation in ruminant nutrition. 1. ed. Wallingford : CABI Publishing, 2000. ISBN 0-85199-344-3.
  • Jeroch, Heinz; Čermák, Bohuslav,; Kroupová, Vlasta. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat : vědecká monografie. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2006. ISBN 80-7040-873-1.
  • Lengerken, Jürgen von. Qualität und Qualitätskontrolle bei Futtermitteln : Methodik - Analytik - Bewertung. 1. Aufl. Franfurt am Main : Deutscher Fachverlag, 2004. ISBN 3-87150-738-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -