Předmět: Chov drůbeže

« Zpět
Název předmětu Chov drůbeže
Kód předmětu KZVE/CHD
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Tůmová Eva, prof. Ing. CSc.
  • Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Výuka je koncipována ve vztahu genetika - management - zisk. Problematika drůbežnictví v návaznosti na produkci vajec a masa a na jejich kvalitu a možnosti jejich ovlivnění endogenními a exogenními faktory. Snáška a její charakteristika, rozmnožování drůbeže, problematika líhnutí, biologická hodnota násadových vajec a biologická kontrola líhnutí, metody sexování jednodenní drůbeže. Produkce konzumních vajec, chov plemenných slepic. Masná užitkovost drůbeže, růst ve vztahu k jatečné hodnotě and jatečné výtěžnosti. Produkce trusu a jeho zpracování. Základní aspekty šlechtění drůbeže (selekce, hybridizace). Provádění kontroly užitkovosti v chovu drůbeže. Ochrana zdraví drůbeže. Kvalita vajec a drůbežího masa vedoucí k funkční potravině. Welfare a kvalita produkce v alternativních systémech chovu.

Studijní aktivity a metody výuky
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Účast na výuce - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 80 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 60 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 60 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je, aby studenti získali přehled o současných vědeckých poznatcích v chovu drůbeže.
Hluboké odborné a systematické znalosti v oblasti chovu drůbeže. Znalost současných trendů v chovu drůbeže.
Předpoklady
Znalosti anatomie, fyziologie, reprodukce, genetiky a výživy drůbeže.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce

Student zpracovává na podkladě odborných a vědeckých literárních pramenů zadanou seminární práci, kterou průběžně konzultuje.
Doporučená literatura
  • Appleby, M. et al. Poultry behaviour and welfare. CABI Publishing, 2004.
  • Bell, D. and Weaver, W. Commercial chicken meat and egg production. Kluwer Acad. Publ., 2001.
  • Etches, R. J. Reproduction in poultry. CAB International, 2000.
  • Leeson, Steven; Summers, John D. Broiler breeder production. Nottingham : Nottingham University Press, 2009. ISBN 978-1-904761-79-2.
  • Richardson, R. I. and Mead, G. C. Poultry meat science. UK, CABI Publishing, 1999.
  • Sim, J. S. et al. Egg nutrition and biotechnology. Canada, CABI Publishing, 1999.
  • Skřivan, M. et al. Drůbežnictví 2000. Praha: Agrospoj, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -